RT: Palestinci saopštili da je na Izrael ispaljeno 100 raketa

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2022, 09:12

RT: Palestinci saopštili da je na Izrael ispaljeno 100 raketa

Palestinski islamski džihad (PIDž) je saopštio da je lansirao više od 100 raketa na Izrael, upozoravajući da će usljediti šira ofanziva. Napad je pokrenut kao odgovor na izraelsku vojnu operaciju u kojoj je ubijen jedan od visokih komandanata PIDž-a i koja je nastavila da se izvodi tokom noći. Izraelski avioni napali su ranije u petak na stambenu zgradu u Gazi, tokom kojeg je ubijen komandant PIDž-a Tajsir al Džabari. Izraelske odbrambene snage (IDF) su takođe ciljale još 10-20 operativaca PIDž-a raketama i artiljerijom. PIDž je odmah zapretio da će gađati Tel Aviv raketama kao odgovor, a nekoliko sati nakon Al Džabarijeve smrti, sirene za vazdušnu uzbunu mogle su se čuti širom južnog Izraela. Video snimci koje je snimila arapska dopisnica RT-a Dalija Namari pokazuju da neki od ovih projektila dolaze iznad granice između Izraela i Gaze, a neke je presreo PRO sistem "Gvozdena kupola". PIDž je saopštio da je ispalio više od 100 raketa na gradove u južnom i centralnom Izraelu, dodajući da je baraž bio "samo početak" njegovog odgovora na ubistvo Al Džabarija. IDF je saopštila da je oko 80 raketa ispaljeno iz Gaze, pri čemu je oko polovine palo iznad palestinske enklave. Od 46 koliko ih je ušlo na teritoriju Izraela, 33 je presrela "Gvozdena kupola", dok su ostale pali na otvorenim područjima, saopštila je ID. Veruje se da PIDž poseduje rakete "Al-Kuds" domaće izrade, kao i protivtenkovske rakete i rakete "Kasam" koje najčešće koristi "Hamas", veća palestinska militantna grupa. Usred salve iz Gaze, izraelski avioni su pokrenuli talas daljih vazdušnih napada na Gazu, ciljajući ono što je ID rekao da su „objekti za proizvodnju oružja, skladišta i vatreni položaji“. Video snimak je zabeležio trenutak kada su navodni raketni položaji i dva skladišta uništeni projektilima. Palestinski zvaničnici su saopštili da je najmanje deset ljudi ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima, uključujući petogodišnju devojčicu, dok je više od 55 Palestinaca ranjeno.   Izraelski ministar odbrane Beni Ganc je saopštio ranije u petak da je odobrio pozivanje oko 25.000 rezervista, dok je portparol IDF-a Ron Kočav rekao da će operacija "potrajati dugo".   U svom obraćanju naciji kasnije u petak uveče, premijer Jair Lapid je upotrebio slične izraze, rekavši da će bitka „trajati koliko god bude potrebno“.   „Izrael neće sedeti skrštenih ruku kada postoje oni koji pokušavaju da naude njegovim civilima“, rekao je Lapid. „Ova vlada ima politiku nulte tolerancije za bilo kakve pokušaje napada bilo koje vrste, iz Gaze prema izraelskoj teritoriji.“   Najnovija eskalacija počela je kada su izraelske snage u ponedeljak uhapsile lidera PIDž-a na Zapadnoj obali Basema Sadija u gradu Dženin. Palestinski tinejdžer ubijen je u napadu na Sadijev dom, što je izazvalo negodovanje širom palestinskih teritorija. Dok je PIDž stavljao svoje borce u stanje visoke pripravnosti, izraelski zvaničnici su ove nedelje više puta upozoravali na predstojeće osvetničke napade.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Drugi dan borbi između Izraela i Gaze, broj poginulih raste

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Avg.2022

Izraelski avioni napali su Gazu, a Palestinci su ispalili rakete na Izrael nakon što je izraelska operacija protiv militantne skupine Islamski džihad okončala godinu dana relativnog mira duž granice. Izrael je u petak ubio jednog od viših zapovjednika skupine u iznenadnom zračnom napadu na neboder...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.