RT: „Nuklearni kovčeg“ iz Hladnog rata propušta radioaktivni otpad od američkih testiranja u Tihi okean - Gutereš

Izvor: Vostok.rs, 16.Maj.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Nuklearni kovčeg“ iz Hladnog rata propušta radioaktivni otpad od američkih testiranja u Tihi okean - Gutereš

Izvor: Vostok / RT Velika betonska kupola izgrađena tokom Hladnog rata kako bi zadržala američki nuklearni otpad stvoren nuklearnim testiranjima je dotrajala, te je počelo curenje nuklearnog otpada u Tihi okean, potvrdio je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.
Dok impozantna građevina na ostrvu Enevetak na Maršalovim Ostrvima možda izgleda kao nešto iz filmova o Džejmsu Bondu, Gutereš ju je opisao kao „vrstu kovčega“ - surov podsetnik na posledice testiranja američkog atomskog oružja. Tlo koje je ozračeno nuklearnim testiranjima i nuklearni otpad, bačeni su u krater koji je tada bio zatvoren betonom debljine 18 inča (oko 45 cm), mera koja se pokazala neefikasnom za dugotrajno odlaganje nuklearnog otpada. Kako se navodi, ni dno kratera uopšte nije bilo postavljeno. Our oceans are in serious trouble, from coral bleaching to biodiversity loss. Healthy oceans save lives and livelihoods. We need urgent #ClimateAction to protect our oceans - and our future. pic.twitter.com/vakISTezL8
— António Guterres (@antonioguterres) May 15, 2019 Gutereš je potvrdio uznemirujuće informacije dok je govorio studentima na Fidžiju tokom svog obilaska južnog Pacifika sa fokusom na klimatske promene i pitanja okoline. Izlivanje, prema Guterešu, već je počelo da daje svoj efekat. "Posledice su prilično dramatične, u odnosu na zdravlje, u odnosu na trovanje voda u nekim područjima.", rekao je Gutereš. Osim što se koristi za skladištenje opasnog atomskog otpada, Gutereš je govorio o tome kako je Pacifik bio žrtva dok je bio pod američkom administracijom. Ostrva i atoli udaljeni od jugoistočne obale Japana, kao što je Enevetak, bili su mesta za 67 američkih tesiranja nuklearnog naoružanja koja su se odvijala između 1946-58. Testiranje nuklearne bombe u vodama Enevetaka 30. maja 1956. foto: © Reuters   Jedno od takvih testiranja bila je i hidrogenska bomba iz 1954. godine "Bravo", koja ostaje najmoćnije atomsko oružje testirano od strane SAD. Njena eksplozija bila je 1000 puta veća od atomskih bombi koje su korištene u Japanu. Stanovništvo koje je živelo na Maršalovim ostrvima bilo je nasilno evakuisano i preseljeno od strane američke administracije. Ipak, mnogi su završili izloženi nuklearnim zračenjima usljed testiranja.   Iako Gutereš nije imao konkretne preporuke kako da se smanji štetni uticaj, upozorio je da se uskoro moraju preduzeti akcije. Snažna oluja u regionu mogla bi na kraju dodatno oštetiti poklopac, što bi imalo razarajuće posledice po životnu sredinu, dodao je Gutereš.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.