RT: „Nemamo tajni prema SAD-u“: Putin spreman da saopšti Trampu sadržaj razgovora sa Kimom

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2019, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Nemamo tajni prema SAD-u“: Putin spreman da saopšti Trampu sadržaj razgovora sa Kimom

Izvor: Vostok / RT Vladimir Putin je rekao da će Severna Koreja odustati od nuklearnog oružja, ali da se boji za svoju bezbednost ako to učini, te je dodao da je spreman da s Donaldom Trampom podeli rezultate važnog sastanka s Kim Džong Unom.
"Stekao sam utisak da je Kim Džong Un zainteresovan za denuklearizaciju, a sve što treba Severna Koreja su garancije za bezbednost i suverenitet", rekao je ruski predsednik na konferenciji za novinare posle razgovora sa liderom Severne Koreje u Vladivostoku. Putin je naglasio da je jedini način za takve garancije, da se osigura da međunarodno pravo pobedi nad "vladavinom sile", te je primetio da je prerano govoriti o specifičnostima, o tome kako će se odvijati proces denuklearizacije. "Naravno, šta je denuklearizacija? To je u određenoj meri razoružanje Severne Koreje. Naravno, stalno smo govorili o tome i mogu to još jednom potvrditi. O tome govori i severnokorejska strana. Severnoj Koreji su potrebne garancije za njenu bezbednost i očuvanje suvereniteta. Mogu li postojati i druge garancije osim međunarodnog prava?", dodao je Putin.
Rekavši da su Rusija i SAD protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, koliko god se može raspravljati o metodama, Putin je otkrio da je spreman da sadržaj razgovora prenese i Donaldu Trampu.
 
"Razgovaraćemo o situaciji sa SAD. Rusija je uvek otvorena po ovom pitanju, ne postoje zavere. Štaviše, Kim Džong Un nas je lično zamolio da obavestimo Vašington o njegovom položaju i pitanjima o kojima želi da ga pita."
 
Putin, koji se ranije susreo s Kimovim ocem Kim Džong Ilom na sličnom samitu još 2002. godine, opisao je sadašnjeg lidera Severne Koreje kao "interesantnog za razgovor" i "spremnog da otvoreno razgovara o bilo kojoj temi". Upitan da li je Kim spreman da napravi više ustupaka nakon što su njegovi poslednji razgovori sa Trampom završili u pat poziciji, Putin je rekao: "Verujem da ne postoji drugi način, ali ono od čega je on spreman da odustane ili nije, morate da pitate njega. Severna Koreja nije izdala zvanično saopštenje, niti je poslala predstavnika na pres konferenciju nakon razgovora. Ipak, Putin je toplo govorio o mogućnostima za ekonomsku saradnju sa Severnom Korejom. On je takođe pozvao Južnu Koreju da deluje sa više nezavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država u pružanju pomoći Pjongjangu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.