RT: Napuštene kosmičke letelice iz sovjetske ere

Izvor: Vostok.rs, 22.Apr.2018, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Napuštene kosmičke letelice iz sovjetske ere

Izvor: Vostok / RT

Kosmičke letilice iz sovjetske ere skrivene u pustinji Bajkonura ponovo su "otkrivene" u nizu zapanjujućih fotografija. Čuvane u onome što izgleda kao post-apokaliptično okruženje, pružaju retki uvid u relikvije kosmičkog programa SSSR-a.

Čameći u napuštenim hangarima, zarđale kosmičke letelice sada sakupljaju prašinu, privlačeći entuzijaste i radoznale širom sveta. Neki takvi entuzijasti su se u aprilu 2017. odlučili da posete lokaciju za lansiranje kako bi razgledali nekada neverovatne letelice, od kojih neke nikada nisu lansirane.





Nakon što su došli do kosmodroma, mladi avanturisti ostavili su svoj automobil i krenuli dalje peške, pre nego što su uspeli da budu primećeni.



Njihova poslednja kompilacija fotografija, oličena u video prilogu RT-a, pokazuje dva šatla i raketu iz kosmiččkog projekta "Energija-Buran", sada pokrivenog prašinom i ptičijim izmetom. Jedna od letelica je prototip šatla koja je izvela jedini svoj orbitalni let 1988. godine.

 

"Biti na ovom mestu, ne možete čak ni pomisliti da to nije pravi kosmički brod", kažu avanturisti na svom blogu pod nazivom "Neistraženi svet".

Još jedna letelica "Buran", napravljena je za drugo bespilotno kosmičko putovanje, a koje se nikada nije dogodilo. Projekat "Buran-Energija" bio je osuđen na propast, a na kraju je zaustavljen nakon što se Sovjetski savez raspao.


Prema rečima ovih avanturista, "najteže" putovanje koje je grupa učinila do sada ih je inspirisalo da naprave sopstvenu raketu.
 


Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.