RT: Izrael ubija više terorista nego civila – Netanjahu

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2024, 23:56

RT: Izrael ubija više terorista nego civila – Netanjahu

 
Izrael sada ubija više militanata Hamasa nego civila u Gazi, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u intervjuu za američke medije u nedelju.
Njegove izjave došle su dok su Izraelske odbrambene snage (IOS) pripremale kopneni napad na prenaseljeni grad Rafa u južnoj Gazi. Zapadne zemlje, uključujući SAD, upozorile su Izrael na kopnenu ofanzivu u gradu, gde je, kako se procenjuje, 1,4 miliona Palestinaca potražilo utočište nakon što su proterani iz svojih domova zbog izraelskih bombardovanja. Voditelj Ej-Bi-Si Njuza Džonatan Karl pritisnuo je izraelskog lidera da broj mrtvih u enklavi premašuje 28.000, kako su izvestili zdravstveni zvaničnici Gaze. Netanjahu je to odbacio kao „statistiku Hamasa“ i pozvao gledaoce da se prema takvim tvrdnjama odnose oprezno. „Smanjili smo broj civilnih i terorističkih žrtava, odnos na ispod 1 prema 1, što je znatno manje nego u bilo kom drugom teatru sličnog ratovanja. I uradićemo više“, obećao je Netanjahu. On je citirao neimenovane „eksperte za urbano ratovanje i druge komentatore“, tvrdeći da su Izraelci „ubili i ranili preko 20.000 terorista Hamasa, od toga oko 12.000 boraca“. Premijer je elaborirao zašto se preostalih 8.000 neboraca koje je pomenuo smatra teroristima. Prošlog meseca Međunarodni sud pravde presudio je da postoje verodostojni dokazi da je Izrael počinio genocid u Gazi i naredio mu da prestane da gađa palestinske civile. Izraelska vlada je odgovorila da već čini sve što je moguće da smanji civilne žrtve, dok istovremeno radi na uništenju Hamasa. U nedelju, Evropsko-mediteranska opservatorija za ljudska prava je izvestila da je u 15 dana od donošenja presude „izraelska vojska zadržala svoju stopu ubijanja civila, lišavajući ih najosnovnijih ljudskih prava, opsedajući ih i izgladnjivajući ih“. Grupa je procenila da je u tom periodu izraelska vojska ubila najmanje 1.864 Palestinca, uključujući 690 dece i 441 ženu. Država krši svoje međunarodne obaveze, ističe se. Netanjahu je insistirao da je pobeda nad Hamasom „na dohvat ruke“ jer je opravdavao vojnu akciju u Rafi uprkos sve većim kritikama čak i najbližih saveznika Izraela. Američki predsednik Džo Bajden pozvao ga je u nedelju kako bi ponovio da „vojna operacija u Rafi ne bi trebalo da se odvija bez kredibilnog i izvodljivog plana za obezbeđivanje bezbednosti i podrške za više od milion ljudi koji se tamo nalaze“, navodi se u izveštaju razgovora koji je objavila Bela kuća.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.