RT: Izbacivanje RT-a iz oglašivačkog prostora Jutjuba neprihvatljiv potez Gugla

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2017, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Izbacivanje RT-a iz oglašivačkog prostora Jutjuba neprihvatljiv potez Gugla

Izvor: Vostok / RT

Potez Gugla da izbaci RT iz svog oglašivačkog servisa bez ikakvog prethodnog obaveštenja je "apsolutno neprihvatljiv", ali neće imati negativan uticaj na dostupnost kanala ili njegov profit, izjavio je zamenik glavnog urednika RT-a Kiril Karnovič-Valua.

RT sa milionima pretplatnika preko svojih kanala već godinama je ispred konkurencije kao najgledanija TV mreža na Ju-tjubu, postavljajući video zapise od kada se registrovala na platformi od 2007. godine. RT mreža prošlog meseca je označila još jednu prekretnicu sa višejezičnim video snimcima koji su pogledani preko pet milijardi puta.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika RT-a Kiril Karnovič-Valua je izrazio žaljenje zbog nedostatka komunikacije od strane Gugla, a koji nije obavestio RT o ovoj važnoj promeni.

"RT je Guglov "premium" partner od 2010. godine i akreditovan je zvaničnim statusom kao najgledanija televizijska mreža na Jutjubu. Činjenica da RT više nije uključen u listu Guglovih preferencijalnih reklama u SAD-u, samo po sebi ne utiče na distribuciju RT-a i profit", naglasio je Kiril.

"Ipak, apsolutno je neprihvatljivo da nije bilo nikakvih obaveštenja prema RT-u o bilo kakvim promenama politike, a koje informacije o aktivnostima Gugla su procurile u američkim medijima", dodao je Kiril.

"Ovo govori o neverovatnom političkom pritisku koji se sve više primenjuje na sve RT-ove partnere i odnose u zajedničkom naporu da u potpunosti potisnu naš kanal sa američkog tržišta na bilo koji način", naglasio je Kiril.

Izveštaj da je Gugl uklonio RT iz svog "ad paketa" prvi put je objavio Blumberg, koji je kao izvor informacija citirao portparola "Alfabeta" (matična Guglova kompanija).

Prema ovim informacijama, potez Gugla je povezan sa istragom Senata o navodnoj ulozi Kremlja u izboru Donalda Trampa za predsednika SAD.

Pošto je u januaru objavljen izveštaj Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe SAD o navodnom ruskom mešanju u izbore, RT je bio u središtu istrage, čineći ga glavnim ciljom u lovu na veštice.

U septembru je Ministarstvo pravde SAD uputilo pismo kompaniji koja vrši sve usluge za RT u SAD-u, zahtevajući da se ona registruje kao strani agent u skladu sa Zakonom o registraciji stranih agenata.

"Zahtev rizikuje da ugrozi lične podatke zaposlenih i "može predstavljati stvarnu opasnost" za njihovu bezbednost u atmosferi koja je uspostavljena u Sjedinjenim Američkim Državama ", saopštila je prošle nedelje portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zakharova.

U međuvremenu, nije pružen nikakav dokaz o navodnom uticaju RT-a na izbore u SAD-u 2016. godine.

"RT je pomenut u izveštaju više od 100 puta, ali nije dat, ni makar jedan primer mešanja u izbore", dodala je Zaharova.

U potrazi za "ruskim mešanjem", američki zakonodavci nedavno su preusmerili svoj fokus na društvene mreže, kao što su, Gugl, Tviter i Fejsbuk, a čiji su predstavnici pozivani da svedoče pred Kongresom SAD.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.