RT: Huti obećali siguran prolaz za ruske i kineske brodove

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2024, 01:04

RT: Huti obećali siguran prolaz za ruske i kineske brodove

 
Hutski militanti u Jemenu obećali su bezbedan prolaz kroz Crveno more brodovima iz svih zemalja osim Izraela i nacija koje su „na bilo koji način s njim povezane“, izjavio je predstavnik grupe za list Izvestija. On je napomenuo da su Rusija i Kina među nacijama čiji brodovi neće biti gađani.
Huti su izveli niz dronovskih i raketnih napada na brodove u regionu Crvenog mora poslednjih meseci, nakon izbijanja rata u Gazi. Oni su obećali da će nastaviti da gađaju sva plovila povezana sa Izraelom dok se ne ukine blokada palestinske enklave i ne zaustave neprijateljstva. U intervjuu ruskom listu Izvestija objavljenom u petak, Muhamed Al Buheiti – član politbiroa Huta – izjavio je da „izraelski brodovi ili oni na bilo koji način povezani sa Izraelom neće imati ni najmanju priliku da plove kroz Crveno more. Napadi na njih će se nastaviti“. „Što se tiče svih drugih zemalja, uključujući Rusiju i Kinu, njihovi brodovi neće biti ugroženi“, dodao je Al Buheiti. On je insistirao na tome da su Huti spremni da pruže „sigurnosne garancije za njihov bezbedan prolaz kroz Crveno more jer slobodna plovidba igra značajnu ulogu u našoj zemlji“. Al Buheiti je naglasio da cilj militanata nije da zarobe ili potapaju bilo koji određeni brod, već „da povećaju ekonomske troškove za jevrejsku državu da bi se zaustavio pokolj u Gazi“. Drugi predstavnici Huta su odvojeno izjavili da se američki i britanski brodovi sada smatraju legitimnim ciljevima. Ranije ove nedelje, militanti su balističkom raketom pogodili kontejnerski brod u vlasništvu SAD i nosač u vlasništvu Grčke koji je krenuo ka Izraelu. Još jedno plovilo u vlasništvu SAD pogođeno je u sredu dronom koji je nosio bombu. Napadi su usledili kao odgovor na seriju vazdušnih napada na Jemen prošle nedelje u sredu, koji su predvođeni od strane SAD, koje su gađale više desetina lansirnih mesta Huta u okviru operacije „Čuvar napretka“ – međunarodne pomorske koalicije uspostavljene sa navedenim ciljem zaštite komercijalnog brodskog saobraćaja. U četvrtak je brigadni general Huta Jahja Sari saopštio da je grupa izvela još jedan raketni napad, ovog puta na tanker Chem Ranger u vlasništvu SAD i Grčke u Adenskom zalivu u Arapskom moru. On je taj potez opisao kao „odmazdu na američke i britanske napade„, upozoravajući da „svaka nova agresija neće proći nekažnjeno“.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.