RT: Hiljade jelena blokiralo put u Sibiru tokom migracije

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2019, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Hiljade jelena blokiralo put u Sibiru tokom migracije

Autohtoni jeleni u Sibiru prouzrokovali su zastoj na putu kada je hiljade ovih životinja prolazilo čak oko 20 minuta. Vozači su iskoristili priliku da snime neočekivan prizor. Snimke, koje je zabeležio RT-ov "Raptli", snimio je lokalni novinar, koji se vraćao iz ribolova. Na snimku se vidi ogromno stado jelena kako prolazi. Toliko je bilo jelena u stadu da je snimak morao biti znatno ubrzan, da bi se sve prikazalo u manje od tri minuta.

Vlasnici stada, koje pripada starosedilačkim stanovnicima Nenetske oblasti, viđeni su kako voze motorne sanke sa zadnje strane. Prema novinaru, ukupno je bilo oko 3.000 životinja. Stočarstvo je tradicionalno zanimanje u nekoliko severnih regiona, uključujući autonomno područje Jamal-Nenets, gde je snimljen video.  Širom sveta postoji oko 2,5 miliona pripitomljenih i polupripitomljenih jelena o kojima se stara oko 100.000 ljudi. Jamal je dom njihove najveće populacije, od oko 760.000 životinja, i trenutno se suočava sa velikim problemima ispaše.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.