RT: G20 izašao u prvi plan jer G7 ne uspeva da odluči o pitanjima od bilo kakvog značaja - Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2020, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: G20 izašao u prvi plan jer G7 ne uspeva da odluči o pitanjima od bilo kakvog značaja - Lavrov

Zemlje u razvoju, koje nisu prisutne u Savetu bezbednosti UN-a, uživaju veću zastupljenost u G20, a njihovo prisustvo pokazuje da Grupa sedam (G7) neprestano gubi značaj, rekao je ruski ministar spoljnih poslova. Grupa 20, koja obuhvata zemlje G7 kao i petočlani BRIKS blok (Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), pokazala se korisnom, posebno kada zemlje u razvoju „imaju zamerke u vezi sa nedostatkom napretka u reformi Savet bezbednosti", rekao je Sergej Lavrov prisutnima tokom svog dolaska u Nju Delhi.
"Izlazak u prvi plan G20 bilo je priznanje da G7 više ne može odlučiti ni o jednom problemu od bilo kakvog značaja."
   "Rekao bih da je nezastupljenost glavni, a verovatno i jedini, nedostatak Saveta bezbednosti, odnosno nedovoljna zastupljenost zemalja u razvoju", dodao je Lavrov.
Rusija je oduvek podržavala pristupanje savetu dva ekonomska giganta u razvoju - Indije i Brazila, rekao je Lavrov. „Naš stav je da je svrha reforme da se osigura da zemlje u razvoju imaju bolji tretman u centralnom organu Ujedinjenih nacija.“ Izvor: Vostok / RT  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.