RT: Borba protiv terorizma u Siriji se bliži kraju - sastanak Putina i Asada

Izvor: Vostok.rs, 21.Nov.2017, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Borba protiv terorizma u Siriji se bliži kraju - sastanak Putina i Asada

Izvor: Vostok / RT

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa svojim sirijskim kolegom Bašarom Asadom u Sočiju gde su razgovarali o političkom procesu u Siriji. Ruski lider je rekao da je borba protiv terorizma u zemlji pogođenoj krizom blizu završetka.

Putin je čestitao Asadu na rezultatima u borbi protiv terorizma na sastanku 20. novembra u Sočiju, gde se sirijski predsednik upoznao sa šefovima ruske vojske.

Ruski lider je razgovarao o političkom rešenju u Siriji sa Bašar Asadom, rekavši da smatra da bi trebalo da bude pod okriljem UN-a, dodajući da se nada da će međunarodno telo aktivno učestvovati u ovom procesu i njegovoj završnoj fazi.




Asad je rekao da je Damask zainteresovan za napredak političkog rešenja krize i da je trenutna situacija optimistična u tom pogledu.

On je dodao da se nada da će ruska pomoć da obezbedi da sami Sirijci vode ovaj proces, uz pomoć spolja, ali ne i "mešanje".

"Pozdravljamo one koji su zaista zainteresovani za političko rešenje, spremni smo da imamo dijalog sa njima", rekao je Asad.

Od početka ruske operacije u Siriji u 2015. godini, mnoge oblasti u zemlji su oslobođene od terorista, izjavio je Asad. Sirijci koji su morali da napuste ove oblasti zbog terorističke pretnje omogućeno je da se vrtae kući.

Vladimir Putin je rekao da su razgovori u više navrata u prestonici Kazahstana, Astani, mnogo doprineli rešavanju sukoba.

"Zbog razgovora u Astani uspeli smo da stvorimo deeskalacione zone, a to je zauzvrat omogućilo da po prvi put započnemo pravi dijalog sa opozicijom", rekao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, "problem terorizma je globalni". Dodao je da je "potpuna pobeda nad terorizmom i dalje daleko. Ali što se tiče naše zajedničke borbe protiv terorista u Siriji, ova vojna operacija zaista ide prema kraju".

Putin je rekao da će se u sredu sastati sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom i iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem u Sočiju kako bi razgovarali o situaciji u Siriji. Osim ovih zemalja, Rusija radi i sa Irakom, SAD-om, Egiptom, Saudijskom Arabijom i Jordanom po pitanju rešavanja krize, rekao je on. Putin je dodao da će u utorak održati telefonski razgovor sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na temu Sirije.

Poseta Asada Rusiji i njegovi razgovori sa ruskim predsednikom trajali su četiri sata, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je pokrenula operaciju borbe protiv terorizma u Siriji na zahtev Damaska u septembru 2015. godine. Vazduhoplovstvo Rusije pomaže sirijskoj vojsci u borbi protiv terorista oko dve godine.

U martu 2016. godine Putin je naložio delimično povlačenje, te je rekao da je postignut primarni cilj operacije. Preostali avioni, međutim, i dalje pomažu sirijskoj vojsci u borbi protiv ekstremista. U novembru je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su područja pod kontrolom terorista u Siriji smanjena na manje od pet procenata.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut



Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin i Asad saglasni: Uskoro kraj vojne operacije u Siriji

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2017

SOČI - Predsjednici Rusije i Sirije, Vladimir Putin i Bašar el Asad, usaglasili su se na sastanku u Sočiju da se vojna operacija u Siriji približava kraju i da sada treba preći na političke procese, navodi se na sajtu Kremlja...„Mislim da je problem terorizma globalan, ali smo još uvijek daleko...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tramp i Putin razgovarali o Siriji, podrška naporima UN

Izvor: VOA, 21.Nov.2017

Predsednik SAD Donald Tramp i njegov ruski kolega Vladimir Putin složili su se da podrže napore Ujedinjenih nacija da "na miran način reše" pitanje građanskog rata u Siriji, koji traje skoro sedam godina. Bela kuća je saopštila da su dvojica lidera raugovarala više od jednog sata i naglasila važnost...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.