RT: Bajdenov napad na gasovod Severni tok bio je usmeren na Nemačku – Simor Herš

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2023, 00:16

RT: Bajdenov napad na gasovod Severni tok bio je usmeren na Nemačku – Simor Herš

 
Napad na gasovod Severni tok koji je naručio američki predsednik Džo Bajden bio je prvenstveno usmeren na Nemačku, a ne na Rusiju, tvrdi istraživački novinar Simor Herš. Odluka o uništenju ključnog gasovoda podstaknuta je bojaznima SAD da Berlin možda neće slediti vođstvo Vašingtona usred ukrajinskog sukoba, napisao je Herš u novom članku o aferi na svom blogu Substack u petak.
Sabotaža gasovoda je naređena nedeljama pre nego što je sukob između Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022, napisao je Herš, dodajući da američki operativci kojima je sabotaža dodeljena veruju da je to trebalo da odvrati Moskvu. Napad na gasovode bio je spreman do kraja maja, ali je Bajden „plan u kratkom roku opozvao“, tvrdi novinar. Umesto toga, tim je dobio zadatak da postavi eksploziv na cevovode, koji bi kasnije mogao da se aktivira daljinski, napisao je on. Vreme napada, koji se na kraju dogodio krajem septembra 2022, izgleda da je bio usmeren na Berlin, a ne na Moskvu. „Činilo se da je Bajdenov tajming usmeren na kancelara [Olafa] Šolca. Neki u CIA su verovali da je predsednik strahovao da bi Šolc, čiji su birači bili mlaki u svojoj podršci Ukrajini, mogao da se pokoleba usled zime koja dolazi i zaključi da su zagrevanje njegovog naroda i prosperitet njegove industrije važniji od podrške Ukrajini protiv Rusije, napisao je Herš. Uništenje cevovoda je odigralo veliku ulogu u nemačkim ekonomskim poteškoćama – zemlja, koja je nekada „dominirala svetskim tržištima sa svojim luksuznim automobilima i industrijskim mašinama... sada je u procesu onoga što neki nazivaju brzom deindustrijalizacijom“, tvrdi Herš. Osim toga, Nemačka je doživela porast popularnosti desničarskih partija, uključujući Alternativu za Nemačku (AfD), a tome su doprineli njeni ekonomski problemi. Međutim, Vašingtonov „najkontroverzniji faktor u nedavnim teškim vremenima Nemačke” – sabotaža Severnog toka – ostaje uglavnom ignorisan na Zapadu, prema novinaru. „U deset meseci otkako sam objavio svoj prvi izveštaj o sabotaži Severnog toka, nemačka vlada i mediji, kao u Sjedinjenim Državama, ili su ignorisali ili su dali alternativne izveštaje o tome kako i zašto su gasovodi uništeni. Ideja da bi sadašnji američki predsednik namerno uništio vitalni izvor energije bliskog saveznika bila je, kako bi rekao Frojd, tabu“, napisao je Herš. Simor Herš je dao svoj prvi detaljan izveštaj o napadu na gasovod 8. februara 2023, objavljujući poduži članak oslanjajući se na anonimne izvore „sa direktnim saznanjem o operativnom planiranju“. Navodi su izazvali oštre demantije iz Vašingtona, a portparol američke nacionalne bezbednosti Džon Kirbi je u to vreme odbacio izveštaj kao „potpuno lažnu priču“. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u martu da se „u potpunosti slaže“ sa Heršovim nalazima, sugerišući da je napad doneo samo koristi Vašingtonu da ojača svoju poziciju konkurentskog snabdevača gasom Evropi.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.