RT: Avdejevka je očišćena – rukovodilac DNR

Izvor: Vostok.rs, 27.Feb.2024, 00:22

RT: Avdejevka je očišćena – rukovodilac DNR

Ruske snage su potpuno očistile strateški grad Donbasa - Avdejevku - od ukrajinskih trupa, saopštio je rukovodilac Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin. On je, međutim, dodao da je to područje i dalje opasno.
Govoreći za ruski Kanal 1 u ponedeljak, Pušilin je izjavio da su ruske snage već prešle mnoge objekte. „S obzirom da su naše jedinice već krenule dalje... Avdejevka je očišćena.“ Rukovodilac DNR je upozorio da, iako u toj oblasti više nema ukrajinskih vojnika, „to ne znači da je [grad] razminiran i da nema opasnosti“. Pušilin je rekao da će ruski stručnjaci razviti plan za obnovu grada, u kojem se nalazi najveća evropska fabrika koksa i hemikalija, nakon što je teško oštećen u borbama. On je napomenuo da planiranje može početi kada se područje očisti od mina i uklone ruševine. „Tada će konačna odluka biti doneta na saveznom nivou. Ali mogu da kažem da postoje svi uslovi da se grad obnovi“, dodao je Pušilin. Ruske trupe zauzele su Avdejevku ranije ovog meseca posle višenedeljnih žestokih borbi. Prema Moskvi, ukrajinsko povlačenje pretvorilo se u neorganizovano bekstvo sa velikim gubicima. Ruski odbrambeni zvaničnici takođe tvrde da je vojska zarobila oko 200 ukrajinskih vojnika tokom operacije čišćenja grada. Avdejevka je na prvoj liniji fronta od 2014. godine, kada su neprijateljstva prvi put izbila u Donbasu nakon puča u Kijevu koji je podržavao Zapad. Grad je često korišćen kao polazna tačka za artiljerijske napade na Donjeck, od kojih su mnogi ciljali na civile. Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je zauzimanje Avdejevke kao uspeh, rekavši da sada treba da se proširi. Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je u ponedeljak ranije medijske izveštaje da su ruske snage oslobodile selo Lastočkino nekoliko kilometara zapadno od Avdejevke.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.