RT: Američka vojska „uspešno“ lansirala hipersonični projektil - Pentagon

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2020, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Američka vojska „uspešno“ lansirala hipersonični projektil - Pentagon

Pentagon je objavio da je uspešno testirao hipersonični projektil, navodeći da će lansiranje igrati važnu ulogu u budućem razvoju hipersonične tehnologije. Snimak je objavila američka mornarica.

 
Projektil je lansiran sa Pacifičkog poligona na Havajima u četvrtak veče, ali potvrda je stigla tek u petak. Njegov let pratila je Agencija za protivraketnu odbranu, koja će koristiti podatke o letu za poboljšanje hipersoničnih sistema odbrane. Ovo poboljšanje se smatra presudnim, jer je Vašington ranije saopštio da zaostaje za drugim državama, poput Rusije, kada je u pitanju razvoj takvog oružja. Moskva već prima isporuke hipersoničnih raketa "Kinžal", dok su prvi hipersonični projektili "Avangard" već postavljeni na bojevo dežurstvo. "Avangard" može, kako se navodi, dostići brzinu od 27 mahova, a njegovo testiranje prošle godine nagnalo penzionisanog šefa američkog štaba da izjavi da su postojeći američki odbrambeni sistemi "jednostavno nesposobni" da se suprotstave takvom oružju. I Kina razvija dva slična projektila, pri čemu je jedan proglašen prošle godine operativnim. Suprotno tome, SAD tek treba da prime u arsenal hiperzvučni projektil. U saopštenju za štampu u petak, Pentagon je saopštio da ima za cilj raspoređivanje hipersoničnih projektila u „ranim do polovine 2020-ih“. Ranije ovog meseca, službenici američkog ministarstva odbrane stvorili su „hipersoničnu ratnu sobu“ da bi razrađivali razvoj ovih futurističkih oružja i ocenili industrijsku bazu za njihovu izradu. U tu svrhu, Pentagon je u svom predloženom budžetu za 2021. godinu zatražio 3,2 milijarde dolara za hipersonični razvoj. Da li će manjak investicija biti dovoljan da zatvori jaz između Vašingtona i Moskve, ostaje da se vidi. U intervjuu ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da, „smo uvek morali da hvatamo konkurente sa strateškim naoružanje, a po prvi put smo stvorili takve ofanzivne sisteme koje svet nikada nije video. Sada oni jure za nama, pokušavaju da nas sustignu".  Izvor: Vostok / RT  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.