Izvor: B92, 08.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RSF kritikuju britanske vlasti zbog medijskih pritisaka

Pariz -- Reporteri bez granica pozvali su u utorak britansku vladu i članove parlamenta da prestanu da oštro kritikuju izveštavanje domaćih medija o ratu u Iraku, ukazujući da to predstavlja neprihvatljiv pritisak na uređivačku politiku medija. RSF, čije je sedište u Parizu, optužili su britanske vlasti i da pokušavaju da diskredituju rad određenih novinara.

Kao primer, navedena je nedavna izjava poslanika Konzervativne stranke Kristofera Kopa da izveštavanje britanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javnog servisa Bi-Bi-Si o zvaničnim stavovima Iraka dovodi građane Britanije, koji plaćaju porez, u situaciju da "pomažu propagandnu kampanju" iračkog predsednika Sadama Huseina. Taj poslanik je pozvao BBC i da povuče svoje reportere iz Bagdada. Poslanik Laburističke stranke Kevin Hjudžis takođe je kritikovao britanske novinare zbog izveštavanja o Iraku, kao i pojedini predstavnici vlade, koji su posebno pominjali dopisnika "Indipendenta" iz Bagdada Roberta Fiska, ocenjujući da je dozvolio da podlegne propagandi iračkog režima. Kao pritisak na medije, RSF su naveli i nedavnu izjavu šefa britanske diplomatije Džeka Stroua da bi Drugi svetski rat bilo mnogo teže dobiti da je tada postojao pritisak medija na političare i javno mnjenje kakav sada postoji u odnosu na američko-britanski rat protiv Iraka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.