RSF: Pogoršana sloboda medija u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RSF: Pogoršana sloboda medija u svetu

Sloboda medija znatno je pogoršana u celom svetu 2015. godine, posebno u Americi koja je prvi put odmah posle Afrike u godišnjem rangiranju zemalja, dok je Srbija ove godine na 59. mestu, saopštila je međunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF), koja je danas objavila svoj godišnji izveštaj o situaciji u medijima u svetu.

"Svi pokazatelji ukazuju na pogoršanu situaciju u oblasti slobode medija u svetu. Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu", izjavio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.

RSF je ocenio da je situacija s nezavisnim medijama takođe zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su "verske, koje su neprijateljske raspoložene prema slobodi informisanja", ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.

Ta organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je ove godine na 59. mestu, dok je prošle godine bila na 67, a najslabije je bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

Najbolje rangirana je Finska, na prvom mestu šest godina zaredom, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja i Eritreja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pogoršana sloboda medija u svetu, Srbija na 59. mestu

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2016

Sloboda medija znatno je pogoršana u celom svetu 2015, posebno u Americi koja je prvi put odmah posle Afrike u godišnjem rangiranju zemalja, dok je Srbija ove godine na 59. mestu, saopštila je međunarodna organizacija Reporteri bez granica, koja je objavila svoj godišnji izveštaj o situaciji u...

Nastavak na N1 televizija...

SLOBODA MEDIJA: Srbija 59. mesto, ispod nas Hrvatska, BiH, Crna Gora...

Izvor: Kurir, 20.Apr.2016

...Srbija je ove godine skočila za osam mesta i dobila 0,06 bodova više u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom od 27,60, mada je opšti stav da se sloboda medija u Srbiji od 2014 u opadanju.."Od maju 2014 nivo slobode medija opada Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode", navodi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.