Izvor: Politika, 28.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS bez himne i grba

Ustavni sud BiH nije produžio rok za izmenu odredaba o republičkim simbolima

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 27. januara – Ustavni sud BiH saopštio je danas da je odbio zahtev Narodne skupštine Republike Srpske da joj produži rok za donošenje novog zakona o grbu i himni i njen zahtev za preispitivanje odluke od 31. marta prošle godine, kojom su neustavnim proglašene odredbe Zakona o simbolima: grbu – belom dvoglavom orlu i himni – "Bože pravde". >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Istovetna odluka donesena je i o grbu i zastavi Federacije BiH, dok je zastava RS, srpska trobojka, ocenile su sudije, u skladu sa Ustavom BiH.

S obzirom na to da parlamenti RS i Federacije BiH u roku od šest meseci nisu izmenili neustavne odredbe, Ustavni sud je danas odlučio da neustavne odredbe iz oba zakona prestaju da važe. To, praktično, znači da RS od dana objavljivanja odluke, pa sve do izmene zakona, formalno neće imati ni grb ni himnu, dok je Federacija BiH ostala bez zastave i grba.

Zahtev za preispitivanje ustavnosti republičkih i federalnih simbola podneo je predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Na današnjoj sednici, iako je bilo najavljeno, nije odlučivano o apelaciji Abdulaha Maktoufa, kojom je tražio da Ustavni sud BiH utvrdi da li su povređena njegova ljudska prava. Maktoufu je suđeno po Krivičnom zakonu BiH iz 2003. godine, umesto po zakonu bivše SFRJ koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela. Protestujući zbog ovakve prakse, kojom se krši član 7. Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, osim Maktoufa, glađu štrajkuju 23 osuđena i optužena za ratne zločine u BiH. O Maktoufovoj apelaciji, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda BiH, odlučivaće se na idućoj sednici.

B. M.

[objavljeno: 28.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.