RS: Tačka na prošlost

Izvor: Politika, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Tačka na prošlost

Presuda Međunarodnog suda pravde stavlja tačku na osporavanje Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, stav je rukovodstva Republike Srpske

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 26. februara Presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu – da Srbija nije kriva za genocid u Bosni i Hercegovini – zatvorena je jedna stranica prošlosti, a to omogućava da se uspostave bolji odnosi kako unutar BiH, tako i između nje i Srbije, stav je predsednika Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Milana Jelića, predsednika Narodne skupštine Igora Radojičića i premijera Milorada Dodika.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Jelić je rekao da je presuda očekivana i da je današnji datum izuzetno važan za BiH i Republiku Srpsku, jer rešava njena mnoga unutrašnja pitanja. "Ishod tužbe daje nadu svima u regionu, pogotovo u BiH, da krenu putem napretka i izgradnje dobrih odnosa unutar BiH i sa zemljama iz susedstva. Ovo je pobeda svih unutar BiH, jer je presudom utvrđeno da je rat u BiH bio tragični sukob, a ne agresija Srbije na BiH", rekao je Jelić i dodao da sada treba prepustiti domaćim političarima da sudbinu BiH uzmu u svoje ruke.

Predsednik republičkog parlamenta Igor Radojičić je istakao da je današnjom presudom stavljena tačka na jedan istorijski period i da se sada treba okrenuti poboljšavanju odnosa između Banjaluke i Sarajeva, i odnosa između Sarajeva i Beograda. "Presuda je važna za međunarodno pravo, istoriju i budućnost. Očekujem da će ona smanjiti tenzije u BiH i doprineti boljim i iskrenijom odnosima u regionu. Ovo je važan trenutak za građane Republike Srpske, jer više nije u pitanju njen opstanak", ocenio je Radojičić.

Premijer Srpske Milorad Dodik je rekao da je "tužba protiv Srbije i Crne Gore bila nelegalna i nelegitimna, jer iza nje nisu stajala organi BiH nego deo njenog političkog establišmenta". On je rekao da i dalje ostaje pri stavu "da na području Srebrenice nije počinjen genocid". Formulaciju genocid na području Srebrenice, objasnio je Dodik, Međunarodni sud pravde preuzeo je iz presude koju je Haški tribunal izrekao generalu Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću.

"Strašne zločine u Srebrenici, koje ja osuđujem, počinili su pojedinci. Zbog toga niko ne može – za ono što se desilo na području ove opštine – prebaciti odgovornost na Republiku Srpsku i njene republičke institucije. Mi snažno podržavamo hapšenje i izvođenje pred sud svih onih koji su odgovorni za ono što se u julu 1995. godine dogodilo u Srebrenici i njenoj okolini. Takođe, mi tražimo da svi oni koji su počinili zločine, bez obzira na čijoj su strani bili, odgovaraju za ono što su učinili. Isto tako, mislimo da je vreme da se stavi tačka na priču o agresiji na BiH, koju od početka rata pričaju Bošnjaci", naglasio je Dodik.

On se izvinio svim žrtvama i njihovim porodicama u Srebrenici i dodao da očekuje da to učine i oni koji su odgovorni za zločine nad Srbima. O delu presude kojim je Srbija proglašena krivom zbog toga što nije sprečila genocid u Srebrenici, Milorad Dodik je rekao: "Srebrenica je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, a to znači da je zadatak međunarodnih snaga bio da zaštite bošnjačko stanovništvo u ovoj opštini. Zašto, onda, niko nije tužio Ujedinjene nacije za nesprečavanje zločina genocida", upitao se Dodik.

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić je za naš list rekao: "Presuda je pokazala da su podnosioci tužbe pogrešili što su se latili ovog posla. Bolje bi bilo da su pristali na vansudsko poravnanje. Strah me je da ovakva presuda može radikalizovati stavove Bošnjaka. Na njihovim političkim liderima je da ne dozvole ovakav razvoj događaja. Posle današnje presude, mislim da je status Republike Srpske unutar BiH neosporan i da Dejtonski sporazum više niko ne može dovoditi u pitanje."

Boro Marić

[objavljeno: 27.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.