RIM POVUKAO AMBASADORA IZ BRAZILA POSLE PUŠTANJA BATISTIJA

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIM POVUKAO AMBASADORA IZ BRAZILA POSLE PUŠTANJA BATISTIJA

RIM - Italija je danas povukla svog ambasadora u Brazilu na konsultacije pošto je u toj zemlji oslobođen bivši italijanski ekstremista Čezar Batisti, optužen za ubistva u Italiji sedamdesetih godina.

"Ministar spoljnih poslova Franko Fratini odlučio je da privremeno povuče u Rim na konsultacije ambasadora u Braziliji Gerarda La Fransiska", saopštilo je italijansko ministarstvo spoljnih poslova.

Odluka o povlačenju ambasadora je doneta kako bi se razmotrila "primena >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << postojećih bilateralnih sporazuma sa ciljem da se inicijative sprovedu u međunarodnim pravnim institucijama", navedeno je u saopštenju, preneo je AFP.

Batisti je u juče oslobođen pošto je brazilski Vrhovni sud doneo odluku da ga ne izruči Italiji, čime je potvrđena prošlogodišnja odluka bivšeg brazilskog predsednika Luisa Injasija Lule da Silve protiv ekstradicije Batistija.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni izrazio je veliko žaljenje zbog takve odluke i najavio da će se obratiti međunarodnom sudu u Hagu.

Bivšem levičarskom gerilcu preti kazna doživotnog zatvora u Italiji gde je osuđen zbog četiri ubistva tokom 70-ih godina kada je pripadao gerilskoj grupi "Naoružani proleteri za komunizam".

Batisti je pobegao iz italijanskog zatvora 1981. godine i živeo godinama u Francuskoj, odakle je otišao kada je Pariz odobrio njegovu ekstradiciju 2006. godine, da bi potom bio uhapšen u Brazilu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Rim povukao ambasadora iz Brazila posle puštanja Batistija

Izvor: Glas javnosti, 11.Jun.2011, 07:31

RIM - Italija je danas povukla svog ambasadora u Brazilu na..konsultacije pošto je u toj zemlji oslobođen bivši italijanski..ekstremista Čezar Batisti, optužen za ubistva u Italiji sedamdesetih..godina..."Ministar spoljnih poslova Franko Fratini odlučio je da privremeno..povuče u Rim na konsultacije...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.