RAUL KASTRO: OGRANIČITI MANDAT POLITIČARIMA

Izvor: Kurir, 17.Apr.2011, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAUL KASTRO: OGRANIČITI MANDAT POLITIČARIMA

HAVANA- Predsednik Kube Raul Kastro predložio je ograničenje mandata političarima, što je ocenjeno kao neobičan gest, s obzirom na to da su Raul i njegov brat Fidel Kastro na vlasti već 52 godine.

Raul Kastro (79) rekao je na kongresu Komunističke partije da bi mandat kubanskim političarima trebalo da bude ograničen na dva termina od po pet godina.

Raul, koji je zvanično preuzeo vlast od svog brata Fidela 2008, ocenio je da njegova zemlja mora da donese prave odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ukoliko želi da preživi, kao i da je odbacio niz predloženih reformi kojima bi bilo dozvoljeno nagomilavanje bogatstva privatnih osoba, preneo je AP.

Kubanski predsednik je naglasio da neće dozvoliti akumulaciju privatne imovine, kao i da su neki od predloga koje je odbio bili u "suprotnosti sa suštinom socijalizma".

Na Kubi je počeo kongres Komunističke partije velikom vojnom i civilnom paradom kojom je obeležno 50 godina od odbijanja invazije u Zalivu svinja. Taj dan se i dalje slavi kao najvažnija pobeda nad moćnim severnim susedom SAD.

Invazija u Zalivu svinja, koju su planirale i finansirale SAD, bio je pokušaj naoružanih kubanskih izbeglica u južnoj Kubi sa ciljem zbacivanja režima Fidela Kastra 1961. godine.

Oko 1.000 delegata glasaće tokom četiri dana o ekonomskim reformama i za nove lidere stranke, pošto je Fidel Kastro prošlog meseca objavio da više nije prvi sekretar partije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.