RASTE NAPETOST MEĐU SAVEZNICIMA Zbog čega su Britanci toliko POLUDELI zbog ovog američkog poteza

Izvor: Blic, 28.Sep.2017, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASTE NAPETOST MEĐU SAVEZNICIMA Zbog čega su Britanci toliko POLUDELI zbog ovog američkog poteza

Nakon što je Amerika najavila uvođenje poreza od gotovo 220 odsto na kanadske avione "Bombardije" serije C, nastala je velika napetost u odnosima SAD i Velike Britanije koja preti da eskalira u trgovinski rat.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da ponašanje američke kompanije "Boing" u svom trgovinskom sukobu sa kompanijom "Bombardije" podriva njene veze sa Velikom Britanijom.

Izjavila je da "Boing" nije usvojio "način ponašanja kakav očekujemo od dugogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partnera".

Američko ministarstvo trgovine se odlučilo na sporni potez, nakon što se "Boing" požalio da nije fer što "Bombardije" dobija državnu pomoć od Velike Britanije i Kanade.

Kandaska kompanija "Bombardije" je jedan od najvećih poslodavaca u Severnoj Irskoj i sada su hiljade radnika u toj zemlji ugrožene.

To dalje predstavlja veliki problem za konzervativce Tereze Mej i može da ugrozi njihov pakt sa severnoirskom strankom Demokratskom unionističkom partijom.

- Postoji veliki globalni izazov danas jer aspekti protekcionizma krišom se javljaju svuda u svetu. Ja sam želela da Velika Britanija bude svetski šampion u slobodnoj trgovini - rekla je ona.

Njoj je portparol Laburističke stranke Beri Gardiner poručio da bi trebalo da se obrati Svetskoj trgovinskoj organizaciji umesto što upućuje "prazne pretnje" "Boingu".

Američka kompanija Boing bi mogla ostati bez novih ugovora sa britanskim vladom zbog spora sa Bombardijeom, izjavio je juče britanski ministar odbrane Majkl Falon.

- Boing je važan investitor u Ujedinjenom Kraljevstvu i značajan igrač, ali bismo voleli da ovakva vrsta pitanja bude rešena na pregovaračkoj bazi - izjavio je Falon.

"Boing" je 2016. godine dobio ugovor kojim je trebalo da britansku vojsku snabde sa 50 helikoptera tipa "apač". Taj ugovor bi mogao da strada zbog nedavnih dešavanja.

Vlada Velike Britanije i privredna komora se plaše da bi američko nametanje tarifa kanadskoj firmi dovelo u pitanje njen ostanak u Severnoj Irskoj gde zapošljava 4.100 radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.