Izvor: B92, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinov savetnik podneo ostavku

Moskva -- Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina Andrej Ilarionov ponudio je ostavku jer se ne slaže sa pravcem kojim Rusija ide.

On se ne slaže ni sa ulogom koju u zemlji imaju velike državne korporacije. Ilarionov, koji je poznat kao političar koji se ne libi da otvoreno iznese svoje mišljenje, ponudio je ostavku u znak protesta zbog izmena vladine politike. On je, na konferenciji za novinare u Moskvi, rekao da su promenjeni i ekonomska politika i ekonomski model zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rusija više nije politički slobodna već njome upravljaju državne korporacije koje deluju u sopstvenom interesu, izjavio je Ilarionov. On je već duže vreme bio otvoreno kritičan član najbližeg okruženja Vladimira Putina, kojim dominiraju nekadašnje predsednikove kolege iz KGB-a.

Najveće javno neslaganje Andreja Ilarionova i Vladimira Putina izbilo je zbog faktičke renacionalizacije naftnog giganta Jukosa i stavljanja u zatvor predsednika te kompanije Mihaila Hodorkovskog.

Ilarionov je pre godinu dana osudio napad vlasti na Jukos, koje je nazvao podvalom godine. Savetnik Putina zbog takvih izjava nije smenjen, ali je potpuno gurnut u stranu i lišen nekih od dotadašnjih ovlašćenja, na primer, ruskog predstavnika u grupi osam najrazvijenijih zemalja sveta.BBC iz Moksve javlja da je Ilarionov tokom nekoliko proteklih meseci sa takvim žarom kritikovao vladinu politiku da je ponekad pre zvučao kao zakleti neprijatelj Kremlja nego kao visok vladin službenik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.