Putin upozorava SAD

Izvor: Blic, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin upozorava SAD

Dva dana pre samita G8 predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je i pripretio Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ako SAD ne odustanu od postavljanja odbrambenog sistema u Evropi, Rusija će preduzeti određene korake”, rekao je Putin novinarima i dodao: "Pre svega mi želimo da se naš glas čuje. Ne isključujemo mogućnost da naši partneri, SAD, ponovo razmotre svoju odluku. Mi nikome ništa ne namećemo. Naši argumenti zasnovani su na zdravom razumu, za koji mislim da svako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poseduje. Ako se to ne desi, mi sa sebe skidamo svaku odgovornost za protivmere jer nismo mi ti koji su počeli novu trku u razvoju naoružanja u Evropi", rekao je Putin.

Vašington je nekoliko puta dosad istakao da je odbrambeni sistem namenjen odbrani od projektila sa Blikog istoka i Severne Koreje. Putin tvrdi da je to besmislica pošto te zemlje nemaju projektile takvog dometa.

"Očigledno je da Rusija ne želi nikoga da napadne. Čemu služi taj protivraketni sistem? Možda se to radi upravo s namerom da se protivmere isprovociraju i time speči dalje zbližavanje Rusije i Evrope. Ako je to tako, mada ja ne tvrdim da jeste, to je samo jedna od verzija, onda je to još jedna greška. Time nećemo poboljšati međunarodnu bezbednost i mir", kaže Putin.

U međuvremenu, glavni iranski zvaničnik Ali Laridžani opisao je planirano postavljanje kao "vic godine”, dodajući da iranske rakete nemaju mogućnost da stignu do Evrope.

NATO kritikovao Putinovu izjavu

Čelnici NATO kritikovali su izjave predsednika Rusije Vladimira Putina o usmeravanju raketnih sistema ka Evropi, istakavši da njegove reči "ne pomažu i nisu dobrodošle”.

"Koliko sam ja upoznat, jedina zemlja koja spekuliše o raktenim ciljevima u Evropi je Rusija. Takvi komentari ne pomažu i nisu dobrodošli”, rekao je Džejms Apaturaj, portparol NATO.

Predesdnik Francuske Nikola Sarkozi, upitan za komentar na konferenciji za novinare, rekao je da će razgovarati sa Putinom o ovoj temi na početku samita G8.

"Pažljivo ću ga saslušati. Putin je pozvao na iskren dijalog. Sa moje strane, sigurno će biti iskren”, rekao je Sarkozi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.