Izvor: Blic, 17.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin sam obišao rusku kosturnicu

Putin sam obišao rusku kosturnicu

BON (Beta) Predsednik Rusije Vladimir Putin nastavio je juče posetu Nemačkoj polaganjem venca na spom- enik sovjetskom vojniku u berlinskoj četvrti Treptov.

Putina su pri tome pratili samo ruski ministri inostranih poslova i odbrane. U ovakvim situacijama je uobičajeno da gosta prilikom polaganja venca prati domaćin iz zemlje u kojoj se nalazi.

Međutim, nemački kancelar Gerhard Šreder nije pošao sa Putinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Treptov.

Berlinski dnevnik 'Tage- sšpigl' izveštava, međutim, da je nemački kancelar odbio da učestvuje u ceremoniji kod spomenika vojniku Crvene armije. List navodi da je Šrederovo zvanično obja- šnjenje glasilo da prilikom radnih poseta učešće domaćina na ovakvim događajima nije uobičajeno.

List 'Berliner cajtung' drugačije tumači Šrederovo odbijanje da zajedno sa Putinom položi venac na spomeniku podignutom u slavu oko 7.000 sovjetskih vojnika koji su 1945. godine poginuli u jurišu na Berlin. Oko 40.000 pripadnika Crvene armije izgubilo je život u borbama koje su trajale nekoliko nedelja pre ulaska saveznika u nacistički Berlin.

Istoričar Gec Ali u 'Berl- iner cajtungu' podseća da su na spomeniku od crvenkastog mermera uklesani citati J. V. Staljina. 'Ovi citati sadrže minimum političko-moralne po- drške, koja sleduje svakom vrhovnom komandantu. Oni nisu drugačiji od izjava Rudolfa Šarpinga tokom rata na Kosovu. Istovremeno, oni nisu razlog da se ovaj spo- menik izbegava', ocenjuje 'Berliner cajtung'.

Ponašanje Gerharda Šredera i njegovo nepristajanje da prati Putina prilikom polaganja venaca list naziva 'grubom neučtivošću, čak uvredljivim postupkom'. 'Treba podsetiti da su sovjetski vojnici kojima je u Treptovu podignut spomenik poginuli u ime univerzalnog cilja: u borbi za oslobođenje čovečanstva iz fašističkog ropstva', završava 'Berliner cajtung' kritiku Šrederovog nedo- laska na polaganje venca sa Putinom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.