Izvor: B92, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin raspisao parlamentarne izbore

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin odredio 2. decembar za datum održavanja parlamentarnih izbora, saopšteno je danas u Kremlju.

"Predsednik je potpisao dekret kojim je određeno da se izbori za Dumu održe 2. decembra", rekao je portparol Kremlja. Kada dekret bude za pet dana objavljen u ruskom Službenom glasniku, zvanično će početi izborna kampanja.

Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da će vodeća partija u Dumi, Ujedinjena Rusija, koja podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Putina, osvojiti najveći broj od 450 poslaničkih mesta.

Na ovim izborima će se, prema drastično promenjenom izbornom zakonu, 450 poslanika Dume birati po proporcionalnom sistemu, a za ulazak u Dumu svaka stranka mora da premaši cenzus od sedam odsto glasova.

Prema rezultatima anketa, samo četiri stranke mogu da očekuju prelazak izbornog praga.

Najviše glasova, više od 50 odsto, kako se očekuje, osvojiće Ujedinjena Rusija, a zatim slede Komunistička partija, Pravedna Rusija, koja takođe podržava Putina, i na četvrtom mestu, sa oko 10 odsto glasova, Liberalno-demokratska partija ultranacionalističkog političara Vladimira Žirinovskog.

Ti izbori predstavljaju konačni test pred predsedničke izbore koji će se u Rusiji održati 2. marta 2008. Prema ruskom ustavu, Vladimir Putin koji je na vlasti od 2000. ne može da se ponovo kandiduje za šefa države posle dva uzastopna mandata.

Više od 107 miliona birača moći će da glasa za poslanike u Državnoj Dumi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.