Izvor: Blic, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin prihvatio da bude premijer

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je spreman da bude na čelu ruske vlade ukoliko na predsedničkim izborima 2. marta 2008. pobedi Dmitrij Medvedev.

"Ukoliko građani ukažu poverenje Medvedevu i izaberu ga za predsednika, biću spreman da stanem na čelo vlade", rekao je Putin na kongresu vladajuće Jedinstvene Rusije, koji treba da potvrdi predsedničku kandidaturu Medvedeva, koga je podržao Putin.

Prema ruskom ustavu, Putin ne može treći put >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uzastopno da se kandiduje za šefa države. Ruski predsednik je najavio da neće biti izmena u ovlašćenjima predsednika i vlade. Putin je istakao da čoveku kao što je Medvedev neće biti "strašno niti sramota" predati poluge za upravljanje zemljom, dodajući da je glavni životni princip Medvedeva "interesi države i njenih građana" i da ga odlikuje poštenje. "Smatram da je (taj) izbor najoptimalniji, ubeđen sam da će se Dmitrij Medvedev dostojno snaći u radu na najvišem državnom položaju", rekao je šef ruske države za aktuelnog prvog vicepremijera. P

utin je čestitao Jedinstvenoj Rusiji na ubedljivoj pobedi na izborima 2. decembra, na kojima je on bio nosilac liste te partije. "Građani Rusije odbranili su kurs daljeg sigurnog razvoja zemlje", rekao je Putin. Medvedev je na kongresu partije izrazio uverenje da će i u budućnosti Putin iskoristiti ogroman politički resurs, uticaj u ruskom društvu i svetu na dobrobit Rusije. "Zajedno sa jedinstvenim timom možemo da rešavamo najteže i najobimnije zadatke", ocenio je Medvedev koji se založio za lidersku ulogu Rusije u svetu. On je obećao da će uložiti sve svoje moći na realizaciji postavljenih planova, ako bude izabran za predsednika, i da će raditi na dobrobit Rusije i u "interesima voljene otadžbine". "Neophodno je da bez odlaganja razvijamo nauku, obrazovanje, zdravstvo, sve oblasti koje utiču na ljudski kapital. Treba da izgradimo napredu prosperitetnu socijalno orijentisanu Rusiju. Takav je izbor našeg naroda, takav je i moj izbor", istakao je Medvedev.

Lider Jedinstvene Rusije Boris Grizlov izrazio je uverenje da će Medvedev "postati jedinstveni kandidat za predsednika cele zemlje" i da ga neće podržati samo ta partija. Grizlov je najavio da će Duma podržati kandidaturu Putina za premijera, kada bude uneta u donji dom ruskog parlamenta, dodajući da će to biti garnacija nastavka sadašnjeg kursa razvoja zemlje. Na kongresu Jedinstvene Rusije prisustvuje više od 2.000 ljudi, od kojih je 511 delegata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.