Putin potpisao suspenziju Sporazuma

Izvor: B92, 14.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin potpisao suspenziju Sporazuma

Vladimir Vladimirovič (FoNet)

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o suspenziji Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

Prema tom sporazumu je bio ograničen broj tenkova, teške artiljerije i borbenih aviona na evropskom kopnu. Sporazum, potpisan još 1990. godine, Moskva smatra zastarelim. Postoji i dopunjena verzija sporazuma čije je amandmane 1999. predložila Rusija.

Rusija smatra da sporazum u staroj verziji ograničava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kretanje ruskih trupa unutar državne teritorije. Kremlj tvrdi da je zbog toga granica postala mnogo poroznija nego što je to bila u vreme Sovjetskog Saveza.

"Zapadne zemlje pod izmišljenim izgovorima ne žele da ratifikuju sporazum. Moratorijum podrazumeva da nećemo pružati informacije koje smo prema sporazumu obavezni da pružamo, da nećemo primati niti sprovoditi inspekcije. Nećemo se smatrati obaveznim da ograničavamo količinu ili razmeštanje svog naoružanja. U praksi, sve će zavisiti od vojno-političke situacije i spremnosti naših partnera na vojno uzdržavanje", rekao je Sergej Kisljak, zamenik ministra inostranih poslova Ruske federacije.

Dopunjena verzija zahtevala je i da se ruska vojska povuče iz Pridnjestrovlja u Moldaviji i iz Abhazije u Gruziji. Izgovori Zapada koji zamenik šefa ruske diplomatije pominje tiču se odbijanja NATO da Sporazum ratifikuje sve dok se sva ruska vojska ne povuče sa tih teritorija.

NATO i EU zabrinuti

Predstavnici NATO-a i Evropske unije izrazili su zabrinutost zbog odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva suspenduje Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi iz 1990. godine, prenose agencije.

"Ukoliko je to tačno, generalni sekretar veoma žali zbog takve odluke. Saveznici smatraju da je taj Sporazum jedan od stožera evropske bezbednosti", izjavio je tim povodom portparol NATO-a Džejms Apaturaj i dodao da je to "korak u pogrešnom pravcu".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solan je takođe izrazio žaljenje zbog odluke ruskog predsednika Putina.

Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izrazio je "veliku zabrinutost" povodom odluke Rusije da suspenduje Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi.

"Narednih dana ćemo razmotriti koje konkretne mere podrazumeva odluka Rusije", rekao je nemački ministar i izrazio nadu da će Moskva ostati samo pri odluci da suspenduje sporazum i da neće preduzimati nikakve druge mere.

SAD razočarane

SAD su danas izrazile razočaranje odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina da suspenduje Sporazum o konvencionalnom naoružanju u Evropi, rekao je danas portparol Bele kuće Gordon Džondro.

"Razočarani smo što je Rusija suspendovala učešće (u sporazumu) ali ćemo u narednim mesecima nastaviti da sa njom razgovaramo o najboljem načinu postupanja u tom domenu", piše u saopštenju Džondroa.

Prema njegovim rečima, Sporazum o konvencionalnom naoružanju u Evropi je "u interesu svih uključenih strana".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.