Putin planira da čitavu zemlju ISKLJUČI SA INTERNETA: Rusija želi da izgradi SOPSTVENU VERZIJU

Izvor: Press, 12.Feb.2019, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin planira da čitavu zemlju ISKLJUČI SA INTERNETA: Rusija želi da izgradi SOPSTVENU VERZIJU

Rusija razmatra da se diskonektuje sa svetske globalne mreže nakratko, kao deo testiranja svoje sajber odbrane.
Foto:Blic
Zakon koji predlaže tehničke izmene potrebne za nezavisni rad interneta predstavljen je u ruskom parlamentu prošle godine.
Tokom testa, podaci koji se razmenjuju između ruskih građana i organizacija ostaju u okviru nacionalnih granica umesto da se prenose internacionalno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Test treba da bude izveden pre 1. aprila, ali još uvek nije zakazan precizan datum.

Predlog zakona, pod imenom Nacionalni program digitalne ekonomije, traži od ruskih internet provajdera da garantuju da mogu da rade u slučaju da strane sile pokušaju da izoluju zemlju onlajn.
NATO i njene saveznice pretili su Rusiji sankcijama zbog navodnih sajber napada i drugih onlajn uticaja za čije podstrekivanje je redovno optužuju.
Foto: Richard Patterson / Flickr
 



Mere predložene u zakonu predviđaju da Rusija izgradi sopstvenu verziju sistema internet adresa, poznatu kao DNS, kako bi mogla da funkcioniše u slučaju da se preseku veze do servera smeštenih u inostranstvu.
Trenutno 12 organizacija nadgleda rut servere za DNS i nijedna nije u Rusiji. Međutim, brojne kopije mrežnog kor adresara već postoje u Rusiji što sugeriše da bi njeni mrežni sistemi mogli da nastave sa radom čak i kada bi bile preduzete kaznene mere da se isključi.
Očekuje se da test obuhvati demonstraciju sposobnosti internet provajdera da usmeravaju podatke ka tačkama rutiranja pod kontrolom vlade. One će filtrirati protok tako da podaci razmenjeni između Rusa stignu do svog odredišta, ali da oni namenjeni stranim računarima budu odbačeni.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.