Putin kritikovao Estoniju

Izvor: Blic, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin kritikovao Estoniju

Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je kritikovao ljude „koji skrnave spomenike ratnim herojima", optuživši ih da seju razdor među narodima.

Komentari koje je izneo juče na proslavi Dana pobede na Crvenom trgu nastavak su verbalnog rata sa Estonijom. Ta zemlja je prošlog meseca premestila spomenik iz sovjetskog perioda izvan centra glavnog grada Talina, što je ozlojedilo Ruse i izazvalo žestoke sukobe u tom gradu. U neredima je ubijena jedna osoba, a na stotine je povređeno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
„Razloge za svaki rat treba tražiti u greškama i pogrešnim procenama koje se prave u miru, a njihovi koreni su u ideologiji konfrontiranja i ekstremizmu", rekao je Putin. On je takođe upozorio na „nove pretnje", zasnovane na „preziru prema ljudskom životu, tvrdnjama o izuzetnosti i diktatu u svetu kakvi su postojali u Trećem rajhu."

Estonski ministar inostranih poslova je optužio rusku vladu da stoji iza nereda u Talinu i da je platila demonstrantima da blokiraju estonsku ambasadu u Moskvi.

Evropska unija pozvala je juče Rusiju da toliko ne kritikuje Estoniju zbog uklanjanja spomenika sovjetskim vojnicima iz centra Talina. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso rekao je da Rusija mora da prizna da njen mali baltički sused ne predstavlja bilo kakvu pretnju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.