Izvor: Blic, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin isključio mogućnost izručenja Lugovoja

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da zahtev britanskih vlasti za ekstradiciju biznismena Andreja Lugovoja, osumnjičenog u Velikoj Britaniji za ubistvo bivšeg oficira Federalne službe bezbednosti Aleksandra Litvinjenka, ili svedoči o nekompetentnosti britanskih organa - jer ne znaju da je to Ustavom Rusije zabranjeno, ili da predstavlja "politički pi-ar".

Putin je, istovremeno, savetovao Skotland jardu da pošalje Rusiji dokaze o krivici Lugovoja, jer njemu može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bude suđeno samo u Rusiji.

U intervjuu grupi novinara iz zemalja "Grupe osam" pred samit u Hajligendamu, ruski predsednik je rekao da Velika Britanija nije pružila ruskom tužilaštvu dovoljno uverljive argumente za izručenje i materijal da bi se pred sudom pokrenuo postupak.

"Uradićemo to u Rusiji i biće osuđen svako za kog se nađe da je kriv za smrt Litvinjenka", rekao je Putin. "Mislim da su, kada su dozvolile da se na njihovoj teritoriji skupi značajan broj protuva, lupeža i terorista, britanske vlasti stvorile uslove u kojima se izlaže opasnosti život i zdravlje samih podanika Velike Britanije i sva odgovornost je na britanskoj strani", istakao je on.

Litvinjenko je preminuo u Londonu u novembru prošle godine od, kako su utvrdili britanski lekari, trovanja radioaktivnim polonijumom 210.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.