Putin: Monopol dolara nepouzdan i opasan za mnoge zemlje sveta

Izvor: Vostok.rs, 08.Maj.2018, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Monopol dolara nepouzdan i opasan za mnoge zemlje sveta

Ruska ekonomija mora biti odvojena od dolara, čiji je monopol nepouzdan i opasan za mnoge zemlje sveta, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Komentarišući govor lidera Komunističke partije Genadija Zjuganova na sednici Državne dume, Putin se složio s njim da je potrebno smanjiti zavisnost deviznog kursa rublje u odnosu na dolar.

"U principu se slažem, to nije samo napuštanje dolara, nego je potrebno povećati ekonomski suverenitet. Ali to nije paralelna odluka. Recimo, naftom se trguje u dolarima na berzi", rekao je šef države.

"Naravno, mi mislimo šta treba da uradimo kako bismo se oslobodili ovog tereta, a naši partneri nam pomažu tako što nameću sva ova nezakonita ograničenja, kršeći principe svetske trgovine. Celi svet vidi da je monopol dolara nepouzdan za mnoge. To je opasno, ne samo za nas", dodao je Putin.

Predsednik je istakao da se u protekloj deceniji Rusija nadala delovanju u skladu sa principima u oblasti svetske trgovine i svetske ekonomije, ali da je to bilo "malo naivno."

"I sada vidimo da se pravila STO veoma često krše, iz političkih razloga, a ograničenja se nazivaju sankcijama. I uvode se sve više, kako bi sebi dali omiljenu konkurentsku prednost. Kako drugačije objasniti odluku, na primer, za aluminijum i čelik. Vidimo to na delu", rekao je Putin.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.