Putin: Gruzija pokušava da isprovocira Rusiju

Izvor: Politika, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Gruzija pokušava da isprovocira Rusiju

Vlasti u Tbilisiju se prema uhapšenim ruskim vojnicima ponašaju kao Lavrentije Berija, šef Staljinove tajne policije

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin sazvao je juče hitnu sednicu najviših bezbednosnih zvaničnika zbog spora sa Gruzijom, istakavši da ta zemlja, gde su pre četiri dana uhapšena četiri pripadnika ruske vojske pod sumnjom da su se bavili špijunažom, pokušava da, pod zaštitom Zapada, isprovocira Rusiju. "Apsolutno je jasno da pokušavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da isprovociraju Rusiju. Ti ljudi misle da pod zaštitom stranih sponzora mogu da se osećaju mirno i bezbedno", rekao je Putin u televizijskom obraćanju.
Iako nije direktno pomenuo ime Mihaila Sakašvilija, očigledno je da je Putin mislio na prozapadnu politiku koju zagovara gruzijski predsednik od dolaska na vlast 2003. godine, ukazao je Rojters.


Putin je rekao da se vlasti u Tbilisiju prema uhapšenim ruskim vojnicima ponašaju kao Lavrentije Berija, šef Staljinove tajne policije. I Staljin i Berija su bili Gruzini.

Gruzijske vlasti su 27. septembra uhapsile četiri pripadnika ruske vojske pod sumnjom da su špijuni, što ruska strana demantuje, tvrdeći da su oni učestvovali u pripremama za zatvaranje ruskih vojnih baza u Gruziji.

Rusija, koja je zadržala vojne baze u Gruziji posle raspada Sovjetskog Saveza 1991, obećala je da će ih zatvoriti do kraja 2008. godine.

Do sada su, zbog najnovijeg zaoštravanja odnosa između Rusije i Gruzije, evakuisane 84 ruske diplomate i članovi njihovih porodica, a evakuacija ostalih ruskih državljana će se nastaviti, dok će u ambasadi u Tbilisiju ostati samo minimum osoblja.

Odnosi između Moskve i Tbilisija poremećeni su već duže vreme zbog namere Gruzije da se priključi NATO-u i bliskih veza Rusije sa Abhazijom i Južnom Osetijom, koje teže otcepljenju.

Abhazija i Južna Osetija su u trenutku proglašenja nezavisnosti Gruzije 1991. godine imale status autonomne republike i autonomne pokrajine u okviru Gruzije.

Staljin je Osetiju podelio na severnu, koja je pripala Rusiji, i južnu, koja je pripala Gruziji.

Kad se SSSR raspao, Abhazija i Južna Osetija su zatražile da se pripoje Rusiji, a Gruzija danas ne kontroliše nijednu od te dve republike koje joj formalno pripadaju. (Tanjug)

-----------------------------------------------------------

Optužbe Tbilisija

TBILISI - Gruzija je juče optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da se tajno sastao s liderima separatističkih gruzijskih regiona, a komandant ruskih snaga u Gruziji je saopštio da su mere bezbednosti podignute na visok nivo.

General Andrej Popov nije u obraćanju novinarima objasnio u kojim slučajevima bi ruske trupe mogle da upotrebe oružje i naglasio da bi špijunska afera, u kojoj je u sredu privedeno pet ruskih oficira, mogla da "utiče na povlačenje ruskih trupa" iz Gruzije.

Gruzijske vlasti su, s druge strane, optužile Putina da pruža podršku separatistima, pošto se na crnomorskoj obali sastao sa Sergejom Bagapšom, liderom Abhazije, i Edvardom Kokojtijem, liderom Južne Osetije, koji su bili na spisku "stranih zvanica", preneo je Rojters. "To znači da ruska vlada otvoreno podržava separatizam", ocenio je gruzijski ministar spoljnih poslova Gela Bežuašvili. (Tanjug)

[objavljeno: 02.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.