Izvor: RTS, 05.Okt.2020, 14:50

Put porodice Bauer od Berlinskog zida do ujedinjenja

Priča o porodici Bauer je priča o uspehu nakon nemačkog ujedinjenja. Ali postoji i ona druga, možda – tamnija strana.
Razboji za dragocene tkanine - pre nego što je postala šefica proizvodnje Klaudija Bauer je prvo morala da nauči da upravlja mašinama.

"Ako ne poznajete proces proizvodnje ne možete da rasporedite ljude, jer nemate osećaj za to", kaže Klaudija Bauer.
U porodičnoj firmi obučavali su je otac i stric. Tkačnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Aueu, na jugoistoku Nemačke, postoji više od 130 godina, ali je ta porodična firma tokom istorije često bila ugrožena.
Posle Drugog svetskog rata Istočna Nemačka se transformiše u socijalističku državu DDR. Političari su 1972. godine nacionalizovali tradicionalnu porodičnu firmu, skinuli staru tablu i pretvorili je u takozvano narodno preduzeće.
"Kad se to desilo mi kao porodica smo, naravno, bili tužni i nismo više radili u tom preduzeću", seća se Mihael Bauer, direktor fabrike "Kurt Bauer".
Braća Bauer radila su kao visokoškolovani tekstilni tehničari u drugim državnim kompanijama od kojih je retko koja preživela, ali 1989. godine dolazi prekretnica i s njom novi početak za porodicu.
"Moj brat je uspeo da me ubedi i rekao je da se proizvod može prodati, da ovde imamo šanse", kaže direktor fabrike Gert Bauer.
Da bi firma bila konkurentna, prvo su morali da se reše starih dugova i zamene mašine – ogromna investicija. To je bilo vreme kada su braća Bauer morala da rade danonoćno.
Porodična vila je u dvorištu fabrike. Danas se ovde nalazi Uprava. Bauerovi su s ljubavlju obnovili staru vilu.
"Odrastao sam ovde u vili i dvorištu fabrike, to mi je bilo igralište kad sam bio dete, a i kao đak sam bio često tu. Vezan sam za ovu vilu i fabriku od detinjstva i to veoma jako", emotivan je Mihael Bauer.
Obnova firme je njegovo životno delo. Jednoga dana ovim stepenica ići će naslednica ili naslednik, neko od brojnih izdanaka ove porodice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.