Put Medvedeva na samit: Berlin pre Londona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put Medvedeva na samit: Berlin pre Londona

BERLIN - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev doputovao je danas u Berlin, gde će se, dan uoči londonskog samita Grupe 20 i pred samit NATO, sastati s najvišim nemačkim zvaničnicima i predstavnicima nemačke privrede.

Medvedev će se sastati s nemačkim kancelarom Angelom Merkel i šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom.

Šta znači ostavka češkog premijera?

Privredna i finansijska politika će, prema najavama zvaničnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Berlina, biti u centru pažnje razgovora Merkelove i Medvedeva, a iz Moskve se kaže, takođe, da bi trebalo da se razgovara i o izgradnju gasovoda "Severni tok".

Medvedev i Merkelova bi, takođe, trebalo da razgovaraju o inicijativi ruskog predsednika o potrebi sklapanja novog sporazuma o evropskoj bezbednosti (Helsinki plus).

Prema izvorima iz predsedničke administracije u Moskvi, dvoje lidera bi trebalo da razmotre i šta znači ostavka premijera Češke, koja predsedava Evropskoj uniji, za sistemski dijalog Rusije i EU i da razgovaraju o predstojećem majskom samitu Rusija-EU u Habarovsku.

Susret na vrhu - u dve zemlje

Šef ruske države će sa Štajnmajerom, koji je kancelarski kandidat socijaldemokrata na predstojećim septembarskim izborima, razgovarati o bilateralnim pitanjima i aktuelnim evropskim i svetskim temama.

Današnji razgovori su, prema ocenama nemačke štampe, posebno značajni s političkog aspekta, jer će biti vođeni neposredno pred samit NATO, povodom 60. godišnjice Severnoatlantske alijanse, koji će, prvi put biti održan u dve zemlje - Nemačkoj i Francuskoj.

Poslednja veza - kavkaska kriza

Odnosi s Rusijom biće jedna od važnih tema na tom skupu lidera zemalja NATO u francuskom gradu Strazburu i nemačkom Kelu, na kojem će učestvovati i američki predsednik Barak Obama - prvi put u zvaničnoj poseti Evropi, navode nemački mediji.

Kada je reč o susretima Merkelove i Medvedeva, mediji podsećaju da su se dvoje političara poslednji put susreli početkom oktobra prošle godine, u okviru nemačko-ruskih vladinih konsultacija, održanih u Sankt Peterburgu, i da je taj susret bio u znaku kavkaske krize.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.