Puškice: juče, danas, sutra

Izvor: Vostok.rs, 29.Jan.2012, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puškice: juče, danas, sutra

29.01.2012. -

Izložba puškica u uralskom gradu Jekaterinburgu postavlja rekorde posećenosti. Studenti i školarci dolaze sa praktičnim ciljem – da razmene iskustva i saznaju o novinama. Predavači – da se uspešno bore sa prepisivanjem, pa i da budu u toku poslednjih izuma učenika. Ostale stanovnike glavnog grada Urala privlači znatiželja i nostalgija – pa i oni su nekad polagali ispite.

Na izložbi otvorenoj u jednom od tržnih centara Jekaterinburga >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je predstavljeno više od 50 načina za prepisivanje. Svi eksponati rade: student i učenici su ih uspešno koristili za vreme ispita. „Babuške" sa licima ruskih političara takođe imaju veze sa puškicama, govori za „Glas Rusije" jedan od organizatora izložbe Ivan Kolotovkin:

„Jednom su učenici škole poklonili pedagogu „babušku". Taj učitelj je uvek pretresao učenike pre ispita i tražio puškice. Učenici su se dosetili sledećeg pametnog načina prepisivanja: sakrili su puškice u „babušku". Došli su na ispit i seli u prve klupe. Dok je učitelj proveravao džepove drugih učenika, izvadili su puškice iz „babuške"."

Sveopšti interes izaziva nevidljiva puškica: naštampani na papiru sitnim slovima tekst se pomoću vode prenosi na providni selotejp. Predstavnice lepšeg pola imaju svoje recepte prepisivanja, nastavlja Ivan Kolotovkin:

„Devojke kriju puškice pod veštačke nokte. Ne samo da ih tako donose na ispit, nego mogu slobodno da se koriste. Mala puškica se lepi ispod nokta, i kad treba, izvadi se neprimetno. "

Još jedan izum – helikopter na daljinsko upravljanje natovaren puškicama. Kada predavač izlazi iz učionice, helikopter prenosi puškice svim učenicima kojima su potrebne. Po rečima Ivana Kolotovkina, novi načini prepisivanja se stalno pojavljuju. Danas se potrebna informacija prenosi u mobilnom telefonu, ali popularne su i tradicionalne puškice – napisane rukom, savijene kao harmonike. Na izložbi je predstavljena slična puškica iz 60-ih godina.

Puškice nisu čisto ruski izum. Na izložbi održanoj u frankfurtskom Muzeju komunikacija je bilo predstavljeno oko hiljadu puškica iz raznih zemalja, koje su napravili učenici za poslednjih 100 godina. Među neobičnim eksponatima je bila, na primer, etiketa od flaše „Fante". Tu čudo puškicu je izmislio nemački učenik koji se interesovao za hemiju. Dovoljno je bilo da prospe kap pića na etiketu da bi se pojavile ključne reči neophodne da se položi ispit. Kako je govorio organizator izložbe Matijas Reš, oko 20% učenika Nemačke koristi puškice, a biva na tome uhvaćen svaki peti.

Treba reći da puškice ne koriste samo učenici, već ljudi različitih uzrasta i profesija. Jedan zanimljiv slučaj se dogodio 2006.godine na svetskom fudbalskom prvenstvu. Milioni TV gledalaca po celom svetu su mogli da vide kako je golman Nemačke Jens Leman čitao puškicu u četvrtfinalnoj utakmici protiv Argentine. Pre šuta Argentinaca Leman je iz desne rukavice vadio papirić, čitao ga i vraćao nazad. Kako se kasnije saznalo na puškici je bila trenerska analiza toga u koje delove gola Argentinci najčešće pucaju penale.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.