Pupovac: Srbi zabrinuti zbog ekstremizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2017, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Srbi zabrinuti zbog ekstremizma

Srbi u Hrvatskoj su zabrinuti porastom revizionizma i s njim povezanog ekstremizma kakvi su se mogli videti u odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj, kaže predsednik SNV Milorad Pupovac.

Pupovac je u intervjuu za beogradsku redakciju ruske agencije Sputnjik rekao da Srbe posebno brine vređanje sećanja na žrtve Drugog svetskog rata, uključujući i srpske žrtve u Hrvatskoj.

"Posebno nas vređa i negiranje tih žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i umanjivanje njihovog broja, a naročito nas brine sticanje prava građanstva ideja, znamenja ili pozdrava pripadnika zločinačkih pokreta i zločinačkog režima koji je stajao iza takvog stradanja manjinskih naroda, uključujući i srpski u Hrvatskoj", kaže Pupovac.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme pojedine političke i nepolitičke grupacije u Hrvatskoj kontinuirano nastoje nametnuti obnovu revizije istorije, a posebno Drugog svetskog rata, i to od "poraženih snaga".

"Danas se to jasnije vidi nego što se moglo videti tokom devedestih, a posebno tokom dvehiljaditih godina, kad je Hrvatska pristupala Evropskoj uniji i kad je bilo mnogo više kontrole nad takvim pojavama nego što je ima danas", kaže Pupovac.

Povodom najave dizanja spomenika hrvatskim teroristima u Ljubuškom, Pupovac podseća da je nedavno u Hrvatskoj podignut i spomenik Miru Barešiću, čoveku koji je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića i koji je zbog toga bio osuđen.

"Ni to ne predstavlja novost, nego se sve uklapa u nastojanja onih koji se trude da u potpunosti revidiraju hrvatsku istoriju, ukupnu jugoslovensku istoriju, a time u velikoj meri i evropsku istoriju, u kojoj će se oni koji su bili antifašisti i članovi savezničke antifašističke koalicije, na nacionalističkoj i antikomunističkoj osnovi, jednostavno proglašavati zločincima", kaže Pupovac.

A oni koji su bili pripadnici fašističke koalicije i koji su počinili strašne zločine, uključujući i zločine planiranih istrebljenja celih naroda, kao što su Jevreji, Srbi i Romi, ne samo da će se abolirati, nego će se proglasiti žrtvama i nastojaće se da se celokupna slika istorije okrene naopačke, ocenio je predsednik SNV i saborski zastupnik.

Kad je reč o "slučaju Stepinac", Pupovac smatra da bi se trebalo, u skladu sa dogovorom članova mešovite katoličko-pravoslavne komisije, suzdržavati od bilo kakvih radnji i komentara koji se tiču svega što je u mandatu te komisije.

Međutim, očigledno je "da nema nadzora niti nad radnjama niti nad verbalnim porukama" u vezi sa radom komisije.

"U tom smislu bi trebalo učiniti sve da se te teške i vrlo ozbiljne rane u hrvatsko-srpskim odnosima ne produbljuju i ne povređuju iznova, i da ne stvaraju osnovu za produbljivanje nesporazuma, nepoverenja, pa i uzajamne mržnje. Jer o tome je zapravo reč. Mislim da je tu potrebno postići da se politike što manje upliću u to, ukoliko nemaju odgovore na takva pitanja", kaže Pupovac.

S druge strane, trebalo bi da se spreče svi oni koji će rad komisije jednostrano tumačiti ili pokušavati da opstruiraju dogovore, i njih bi, smatra Pupovac, trebalo staviti pod neku vrstu kontrole.

"Konačno, ta stvar bi trebalo da dobije onu dimenziju koju bi trebalo, a to je da se takvim stvarima bave ozbiljni ljudi koji su svesni šta to znači. Ovako, to se prepušta onima koji o tome nikakvih znanja nemaju i koji neretko narušavaju mogućnost da se dođe do nekog dogovora"", zaključio je Pupovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj zabrinuti porastom revizionizma i ekstremizma

Izvor: Blic, 14.Feb.2017

Srbi u Hrvatskoj su zabrinuti porastom revizionizma i s njim povezanog ekstremizma kakvi su se mogli videti u odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj, kaže predsednik SNV Milorad Pupovac...Pupovac je u intervjuu za beogradsku redakciju ruske agencije Sputnjik,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.