Pupovac: Položaj Srba u Hrvatskoj se pogoršava

Izvor: Radio 021, 27.Jul.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Položaj Srba u Hrvatskoj se pogoršava

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je da se položaj Srba u Hrvatskoj uoči godišnjice obeležavanja operacije "Oluja" pogoršava.

Razlog za gori položaj Srba u Hrvatskoj je porast nacionalizma posle ulaska u EU, oslobađajuće presude hrvatskim generalima, ali i optužbe opozicije na račun vlasti da je "nedovoljno hrvatska" u nastojanju da razume Srbe, rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac kaže da se atmosfera pogoršava i da su poruke netolerancije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sve vidljivije i sve glasnije prema svim manjinama, posebno prema Srbima.

Dodaje da se posebno ističe antićirilična kampanja, veličanje Oluje i zaboravljanje njenih posledica. "U takvim okolnostima poprilično je teško raditi na poboljšanju prava Srba i ostvarivanju onoga što su objektivne potrebe Srba u sredinama u kojima žive", kaže Pupovac, za Tanjug.

To, kako je dodao, u velikoj meri otežava i onemogućava unapređenje položaja Srba u Hrvatskoj i ispunjenje obaveza koje je Hrvatska preuzela potpisivanjem pristupnog ugovora sa EU. Na pitanje zbog čega se to dešava, Pupovac kaže da je jedan od razloga ulazak u EU odnosno odsustvo reakcije iz EU čiji je Hrvatska član.

"Nakon završetka pregovora sa EU došlo je do porasta nacionalizma, isključivosti i netolerancije i osećaja da se to može razvijati jer je Hrvatska postala članica EU. Ukoliko EU ne reaguje, to znači da je otvoren prostor da se to može činiti", istakao je Pupovac.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Pupovac: Položaj Srba se pogoršava uoči proslave "Oluje"

Izvor: Blic, 27.Jul.2015

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac kaže da se položaj Srba u Hrvatskoj pogoršava uoči godišnjice obeležavanja akcije "Oluja"..."Razlog za gori položaj Srba u Hrvatskoj je porast nacionalizma posle ulaska u Evropsku uniju, oslobađajuće presude hrvatskim generalima, ali i optužbe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.