Puliceri nisu bitni

Izvor: Politika, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Puliceri" nisu bitni

Briljantan ali neposlušan, Din Baket više je voleo profesiju nego profit i zato je morao da ode

Uzmuvanost velike redakcije pred najavljeni globalni politički zemljotres: oko dve stotine najboljih, najbržih, najjačih novinara okupilo se juče u redakcijskoj sali "Los Anđeles tajmsa", u rano popodne, kako bi se napravio brzi dogovor oko praćenja parlamentarnih izbora u SAD. Koncentraciju pred sudbonosni događaj razbio im je, mimo svoje volje, njihov urednik. Cenjen kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedan od najboljih u zemlji sedme sile, i kao ličnost koja drži do novinarske profesije, Din Baket je morao ipak da razbije taj napeti usredsređeni trenutak u kome se opipava bilo redakcije. Vest je već bila stavljena na sajt "Volstrit džornala": Din Baket mora da ode iz "Los Anđeles tajmsa" jer se ne slaže sa politikom svojih šefova i vlasnika o novom otpuštanju novinara.

Đavolski dobar posao

Pošto je već procurila, Baket nije mogao drugačije nego da uradi ono što nijedan kapetan ne čini: "Verujte mi, nisam hteo da ispadne ovako. Dajte mi koji minut i obratiću se redakciji, izvan svog ofisa. I učinite mi još jednu veću uslugu. Hajde da odradimo đavolski dobro večerašnje izbore", napisao je u i-mejl poruci. A kratko vreme posle toga, dok su vesti o izborima, pokvarenim mašinama, zabrinutim i veselim kandidatima, demokratama i republikancima, Senatu i Kongresu, Beloj kući i Bušu, Iraku i korupciji, prognozama i debatama u ovom višekanalnom televizijskom svetu jurile poput bujica u redakciju "Tajmsa", Baket je, da bi se bolje čuo i video, stajao na radnom stolu u jednom ćošku velike novinarske prostorije kalifornijskog lista. Kao da je vreme odjednom stalo, ili se vratilo u kameno doba kada su se važne poruke prenosile usmenim putem i kada su lična ubeđenja, odbrana morala i profesionalne etike još uvek bili na prvom, neprikosnovenom mestu.

Din Baket, urednik "Los Anđeles tajmsa", koji se usprotivio naređenjima svojih korporativnih direktora (kako to da se njihov broj nikada u listovima ne smanjuje) da drastično smanji broj novinara, morao je sam da ode sa svog posla koji je po nepodeljenom mišljenju obavljao briljantno. On odlazi u petak, a zamena, Džejms O'Šej, nekadašnji urednik "Čikago tribjuna", dolazi u ponedeljak. Vikend će se nekako pokriti redakcijskim snagama, sve u skladu sa štednjom. Pre Baketa morao je da ode izdavač Džefri Džonson pošto se usprotivio otpuštanju novinara. I sam je otpušten prošlog meseca. "Dok kompanija ostaje pri stavu da su dalja smanjenja novinarske redakcije neophodna, gospodin Baket ih smatra preterano drastičnim, objasnio je Dejvid Hiler, predstavnik izdavača, koji je nasledio otpuštenog Džonsona.

Redakcija "Los Anđeles tajmsa" ostala je u šoku, neki su plakali. Mnogi su ipak očekivali da će se ovo desiti jer se Baket zamerio svim novinarskim bosovima kada je pre mesec dana u Nju Orleansu otvoreno pozvao urednike širom zemlje da se usprotive vlasnicima novina koji radi većeg profita otpuštaju one koji prave novine. Izgledalo je da je Baket prešao lokalne granice "Los Anđeles tajmsa" i upustio se u izazovnu opštiju debatu. A to je moralo da se zaustavi pre nego što postane izuzetno opasno po... profit.

Ugled i nagrade

Za pet godina sa Baketom kao urednikom "Los Anđeles tajms" dobio je 13 Pulicerovih nagrada. Baket je sa novinarskog stola uspeo malo i da se pohvali: "Tajms" je za to vreme postao najbolji istraživački list u zemlji (objavljivao je sijaset istraživačkih tema iz inostranstva, iz zemlje), i mislim da sam i ja tome ponešto doprineo". Na sebe je preuzeo rizik da na prvoj strani objavljuje priče pisane različitim stilovima i iz raznovrsnih domena.

Sve to, kako se vidi, nije dovoljno, jer brojevi na Volstritu su nemilosrdno jasni: dnevni tiraž "Los Anđeles tajmsa" pao je na 776.000 u septembru, sa maksimalnih milion i dvesta hiljada 1990. (Kad Internet jedva da je i postojao).

Akcije mnogih novinarskih kompanija pale su u SAD u poslednje dve godine. Ali "Los Anđeles tajms" je daleko od bankrotstva. Po svim pokazateljima granica profita je 20 odsto, što je više od proseka prvih petsto američkih kompanija, o čemu redovno izveštava časopis "Forčun". No, vlasnici bi hteli više profita od novina. Boje se, kažu, trenda. Sve manje oglašavača, sve veće oslanjanje na Internet, sve više kanala, sve manje vremena, sve manje čitalaca, sve manje strpljenja...

Za Dina Baketa nema zime. Verovatno će mu jedan od dva prestižna lista – "Njujork tajms" ili "Vašington post" – ponuditi dobro plaćeno mesto. Ali on je bez obzira na to, kao zaljubljenik u svoju profesiju, duboko zabrinut: kuda ide novinarstvo kad su veliki profiti važniji i moćniji od velikih nagrada? Hteli ili ne, vlasnici će morati da otpočnu debatu i o ovoj temi, koja ih možda ne zanima, ali koja je u samoj osnovi svakog demokratskog društva. Već je jedna lokalna asocijacija potrošača odlučila da bojkotuje list i prestane da daje oglase ukoliko "Los Anđeles tajms" nastavi da otpušta novinare i da krnji svoj teško stečeni ugled i zadatak.

Izbori su bili i prošli, a pod uredničkim okom Dina Baketa, kome posao teče do petka, urađeni su "đavolski dobro". Bez obzira na to ko je tu profitirao.

Zorana Šuvaković

[objavljeno: 13.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.