Pukotine u američkom nuklearnom arsenalu

Izvor: RTS, 10.Nov.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pukotine" u američkom nuklearnom arsenalu

U temeljima američkog nuklearnog arsenala pojavile su se izvesne "pukotine", ne samo kad su u pitanju vojne snage već i civilna birokratija koja ih kontroliše, opravdava njihove troškove i svrhu, ali i planira njihovu budućnost.

Nejasno je da li vlada prepoznaje pune razmere ovog problema, čija je suština slabljenje njene sposobnosti da vodi i održava svoj nuklearni "poduhvat", piše agencija Asošijeted pres, a prenosi Tanjug.

SAD i dalje imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na hiljade komada nuklearnog oružja - više nego što kažu da im treba - a sada se bliže trenutku odluke o investiranju ogromnih suma novca kako bi se arsenal učinio održivim za buduće generacije.

Propusti se beleže u nekim od ključnih segmenata nuklearnog arsenala - tehničkoj stručnosti, modernoj opremi i izvršnom nadzoru sa civilne strane, kao i disciplini, moralu i odgovornosti sa vojne strane.

Primer je nuklearni raketni korpus vazduhoplovnih američkih snaga koji pokazuje pad discipline, obuke i morala u protekle dve godine, a prošle nedelje su otpušteni visoki oficiri u dve od tri njihove baze zbog neprimerenog ponašanja.

Problemi su, međutim, širih razmera, ali generalno prolaze neopaženo u odsustvu značajnije nuklearne katastrofe u proteklim decenijama i opadanju straha od nuklearnog rata, dok "pukotine" još više produbljuje ograničen budžet i nejednaka politička podrška.

"Ovaj nedostatak pažnje rezultirao je konfuzijom u javnosti, nepoverenjem u Kongresu i ozbiljnim srozavanjem zalaganja, stručnosti i znanja u održavanju nuklearnih oružanih kapaciteta SAD", navodi se u izveštaju koji je u aprilu objavilo savetodavno kongresno veće o upravljanju nuklearnom bezbednošću.

Iako je današnje oružje tehnološki na visokom nivou, "nema dostupne i izvodljive (vladine) vizije, plana niti programa za buduće nuklearne oružane kapacitete", zaključeno je u tom izveštaju.

Pol Breken, profesor političkih nauka na Jejlu, otišao je još dalje - on tvrdi da je reč o "svesnom zanemarivanju" koje je počelo pre dve decenije kao odgovor na krah SSSR-a i komunističke pretnje.

Džon Hemri, predsednik Centra za strateške i međunarodne studije i bivši zamenik ministra odbrane, kaže da bi odluke donete posle hladnog rata, koje su degradirale nuklearno oružje kao nacionalni prioritet, mogle da sada stave na muke SAD u svetlu nastojanja nekoliko zemalja da prošire ili počnu da grade svoje nuklearne arsenale.

"Sada se Rusi vraćaju, Kinezi šire svoj arsenal, a mi smo na ivici potencijalnog 'vodopada' nuklearno naoružanih država. Ali je američki establišment ozbiljno oslabljen", upozorio je Hemri.

Neki aspekti ovog problema će izbiti na površinu kada, možda već ove nedelje, bude objavljena očekivana temeljna studija o "propustima ili nedostacima" u nuklearnim snagama koju je ministar odbrane Čak Hejgel naložio u februaru.

Hejgel je, takođe, zatražio hitna i dugoročna rešenja nakon što je u januaru izjavio da "nešto nije u redu" sa nuklearnim snagama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UZBUNA Američki nuklearni arsenal pun "pukotina"

Izvor: Blic, 10.Nov.2014

U temeljima američkog nuklearnog arsenala pojavile su se izvesne "pukotine", ne samo što se tiče vojnih snaga, već i civilne birokratije koja ih kontroliše, opravdava njihove troškove i svrhu, ali i planira njihovu budućnost...Nejasno je da li vlada prepoznaje pune razmere ovog problema, čija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.