Puđdamon uhapšen u Nemačkoj

Izvor: RTS, 25.Mar.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puđdamon uhapšen u Nemačkoj

Po međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti, bivši predsednik španske pokrajine Katalonija Karles Puđdamon pritvoren je na teritoriji Nemačke. Protivnici i pristalice otcepljenja Katalonije organizuju odvojene skupove u Barseloni. Puđdamon se tereti za za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije za šta mu preti kazna do 25 godina zatvora. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nemačka policija saopštila je da je Puđdamon uhašen po međunarodnoj poternici koju je izdala Španija.

Kako je saopšteno, Puđdamon je uhapšen u severnoj nemačkoj državi Šlezvig-Holštajn, nedaleko od grada Flensburga, oko sedam kilometara od granice sa Danskom, prenela je agencija Rojters.
Policija nije precizirala gde se Puđdamon nalazi u pritvoru.
Puđdamonov advokat Žaume Alonso-Kueviljas potvrdio je da je nemačka policija pritvorila bivšeg katalonskog predsednika.
Kueviljas je rekao ranije da je nemačka policija zaustavila bivšeg katalonskog predsednika kada je u Nemačku ušao iz Danske, prenela je agencija AP.
Naveo je da se Puđdamon vraćao u Belgiju, u kojoj je živeo od kada je pobegao iz Španije kako bi izbegao hapšenje zbog optužbi za pobunu.
Bivši katalonski predsednik je u petak napustio Finsku, nakon što je Madrid izdao međunarodni nalog za hapšenje, i krenuo za Belgiju, s namerom da sarađuje sa tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtevom za ekstradiciju. 
Finska policija je ranije saopštila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Puđdamona, za koga se tada verovalo da se nalazi u Finskoj.

U intervjuu za katalonski radio, Puđdamonov advokat izjavio je da će se njegov klijent predati finskoj policiji.
Da je Puđdamon bio uhapšen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španiji. 
Finske vlasti su saopštile da nisu znale gde se Puđdamon nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje.
Puđdamonu preti zatvor do 25 godina
U Španiji mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.
Predsednik katalonskog parlamenta Rođer Torent je, u međuvremenu, otkazao glasanje za predsednika Katalonije.
Torent je doneo takvu odluku zbog toga što Žordi Turul, čije je prisustvo obavezno, jer je jedan od kandidata za predsednika Katalonije, nije mogao da prisustvuje sednici.
Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva meseca da izabere predsednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.
Premijer Španije Marijano Rahoj u petak je rekao da se protivi održavanju još jednih regionalnih izbora u Kataloniji.
Rahoj je u Briselu rekao da ne voli ponavljanje izbora, rekavši da "narod glasa, a političari imaju dužnost da reše probleme ne stvarajući druge", prenosi AP.
U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.