Pucnjava u glavnom gradu Tunisa

Izvor: B92, Beta, 16.Jan.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pucnjava u glavnom gradu Tunisa

Tunis -- U prestonici Tunisa tokom dana čula se pucnjava blizu Ministarstva policije, dok snage bezbednosti nastoje da smire situaciju posle svrgavanja predsednika.

Ambasadorka Srbije u Tunisu Milica Čubrilo Filipović kaže da se očekuje teška noć,kao i da se procenjuje da će neredi trajati još nekoliko dana.

Na ulicama Tunisa novi okršaji. Ispred predsedničke palate u Kartagini vode se borbe, dok vojska i policija pokušavaju da uspostave mir. Okršaj je započeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << popodne i traje i dalje, uz sporadičnu, ali snažnu razmenu vatre.

U blizini predsedničke palate nalazi se i konzulat Srbije.

Ambasadorka Milica Čubrilo Filipović kaže da je situacija sve teža.

"Život izgleda prilično haotično. Ponestaje namirnica, hoteli se zatvaraju, nema grejanja. Ljud pokčinju da paniče zbog nestašice namirnica i takođe se plaše pljačkaša i sukoba pristalica Ben Alija i vojske i policije, tako da s eorganizuju u komšiluku, čuvaju stražu sa motikama, noževima i sve izgleda vrlo haotično", kaže Milica Čubrilo Filipović.

Snage bezbednosti ubile su četvoricu naoružanih ljudi koji su pucali sa krova zgrade u blizini centralne banke u glavnom gradu. Neimenovani vojni zvaničnik rekao je tuniškoj državnoj televiziji da su dvojica naoružanih napadača ubijeni pucnjima ispaljenim iz helikoptera.

Inače, zgrada Narodne banke je u centru Tunisa, jedan blok udaljena od Ministarstva unutrašnjih poslova, u blizini kojeg se, danas, duže od jednog sata, takođe čula pucnjava. Ambasadorka Srbije očekuje da će sukobi biti završeni u sledećih nekoliko dana.

"Realno, trebalo bi da ovo traje još nekoliko dana, predviđa se da će večeras biti dosta sukoba, ali trebalo bi da vojska uspe da preuzme kontrolku", kaže Čubrilo Filipovićeva.

Tuniške vlasti su tokom dana uhapsile šefa obezbeđenja predsednika Tunisa Ben Alija, koji je pobegao iz zemlje, kao i četiri osobe s nemačkim pasošima u vezi oružanim incidentom blizu sedišta glavne opozicione partije PDP. Predstavnici policije ranije su izjavili da dve osobe uhapšene u vezi s tim incidentom imaju švedski pasoš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.