Pucnjava ispred italijanske vlade

Izvor: BKTV News, 28.Apr.2013, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pucnjava ispred italijanske vlade

Ispred palate Kiđi u Rimu, gde je sedište italijanske vlade, u pucnjavi su povređena dva karabinjera, javlja Rojters. Policija je uhapsila jednog čoveka.Ispaljeno je najmanje osam hitaca, a povređena su dva policajca, tvrde očevici. Jedan policajac je pogođen u vrat i u kritičnom je stanju. Drugi policajac je pogođen u nogu i nije u kritičnom stanju. Italijanski mediji prenose i da je jedan prolaznik lakše povređen.
Gradonačelnik Rima je rekao da pucnjava nije bila akt terorizma, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ali i da “politička klima nije pomogla”, prenosi Rojters.
Pucnjava se dogodila dok su građani čekali da se pojavi premijer Leta nakon polaganja zakletve, ali još uvek nije poznato da li je napad u vezi sa sastavljanjem nove vlade.
Policijski zvaničnik je rekao Rojtersu da je uhapšeni čovek iz Kalabrije upucao dva policajca i da je vikao “upucajte me, upucajte me”.
Ispaljeno je pet ili šest hitaca iz oružja malog kalibra, a pronađeno je pet čaura, saopštio je drugi policijski zvaničnik.
Agencije su ranije javile da je umereni levičar Enriko Leta zvanično položio zakletvu kao budući predsednik koalicione vlade na ceremoniji u predsedničkoj palati, udaljenoj oko kilometar od mesta pucnjave.
Ministri su položili zakletvu Republici pred predsednikom Đorđom Napolitanom, koji je izabrao premijera i imao centralnu ulogu u izboru članova kabineta.
Novi premijer, funkcioner Demokratske partije levog centra, sastavio je koalicionu vladu uz podršku partije desnog centra Naroda slobode Silvija Berluskonija.
Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova biće Anđelino Alfano, jedan od najbližih saveznika bivšeg premijera Silvija Berluskonija.
Generalni direktor Banke Italije Fabricio Sakomani preuzeće ministarstvo privrede, dok će bivša evropska komesarka Ema Bonino biti novi ministar spoljnih poslova.
Pojavilo se i novo ministarstvo – za integraciju i pitanja imigranata, na čijem je čelu prva tamnoputa ministarka u istoriji zemlje, poreklom iz Demokratske Republike Kongo, Sesil Kuenž.
Mnogi od njih na svečano polaganje zakletve došli su u Prazničnu salu predsedničke palate Kvirinale sa prijateljima i rođacima, navode agencije.
Parlament bi trebalo sutra da glasa o poverenju novom premijeru i njegovom kabinetu. Predsednik Italije Đorđo Napolitano kaže da će novu vladu podržati oba doma parlamenta.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.