Pućdemon će se obratiti iz Brisela, da li će tražiti azil?

Izvor: Press, 31.Okt.2017, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pućdemon će se obratiti iz Brisela, da li će tražiti azil?

Smenjeni katalonski vođa Karles Pućdemon održaće konferenciju za štampu u Briselu, izjavili su evropski zvaničnici.
foto:b92.net
To je objavljeno u momentu dok rastu nagađanja o tome da li će on zatražiti politički azil u Belgiju.
Pućdemon je stigao juče u Brisel, isti dan kada su španski tužioci rekli da traže da budu podignute optužnice za podizanje pobune, odbijanja da priznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << centralnu vlast i proneveru protiv smenjenih katalonskih vođa, uključujući i Pućdemona.

Evropski zvaničnici koji nisu želeli da im se navede imena zbog osetljivosti teme, rekli su da će Pućdemon zvanično govoriti danas u Briselu.

Tokom vikenda jedan belgijski državni zvaničnik rekao je da bi bilo "nerealistično" da Pućdemon zatraži azil.

Belgija dozvoljava azil građanima drugih evropskih država, a u prošlosti neki baskijski separatisti nisu izručeni Španiji dok su tražili azil, što je izazvalo višegodišnje napetosti između te dve zemlje.

Smenjeni katalonski vođa i još pet smenjenih ministara mogli bi u Belgiji da dobiju azil u slučaju da "dokažu da su žrtve teškog progona" i da im preti "ozbiljna opasnost" rekao je sinoć za televiziju belgijski komesar za izbeglice Dirk Van den Bulke ali je i podvukao da bi oni morali dokazati i da "ne postoji nikakva mogućnost da budu zaštićeni u svojoj zemlji".

Nastavak na Press...






Povezane vesti

"Za Pućdemona isto kao i svima, ni manje ni više"

Izvor: B92, 31.Okt.2017

Brisel -- Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je da će smenjeni katalonski vođa Karles Pućdemon u toj zemlji biti tretiran kao "svaki evropski građanin"...Kako je rekao, Pućdemon će biti tretiran sa istim pravima i obavezama "ni manje ni više"...Belgijski premijer je saopštio da će belgijska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.