Publicitet je ubio Medi

Izvor: Politika, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Publicitet je ubio Medi

Za sedam meseci, otkako je nestala na letovanju u Portugaliji, ceo svet je čuo za Medlin Meken. Kampanja "Pronađite Medi", započeta sa velikim žarom i optimizmom, uz angažovanje pape, britanskog premijera, prve dame SAD i mnogih slavnih ličnosti, polako jenjava, a dosadašnja istraga nije donela nijedan pouzdan trag gde bi mala Britanka mogla da bude i da li je uopšte živa.
Prošlonedeljna poseta portugalskog forenzičkog tima Londonu radi konsultacija oko analiza DNK probudila je nade >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da će roditeljima biti skinut status osumnjičenih. No, ispostavilo se da su uzorci nedovoljni . Najavljeno je novo saslušanje i ponovo je aktuelizovana teorija da je Medi možda živa, čime je istraga praktično vraćena na početak.

Zbog strogih portugalskih zakona o tajnosti policijskog postupka, malo je poznatih činjenica. Da li je bilo "mirisa smrti" u autu iznajmljenom 25 dana posle prijave nestanka? Da li je iste večeri viđen muškarac svetle puti kako beži s detetom u naručju? Da li je policija na brzinu osumnjičila roditelje, jer po zakonu koji je usvojen nedelju dana kasnije to ne bi mogla? Nijedan odgovor se ne zna, jer su većinu "dokaza" iznosili ostrvski tabloidi.

Plavooka Medi nestala je 3. maja, neposredno pred svoj četvrti rođendan, iz hotelskog apartmana u portugalskom mestu Praja da Luz, gde je letovala sa roditeljima i mlađim bratom i sestrom, blizancima.

Majka je ušuškala decu i otišla na večeru sa mužem i grupom prijatelja u restoran tridesetak metara dalje. Kada je oko 22 časa došao red na nju da obiđe mališane, Medi nije bila u krevetu. Posle desetak minuta alarmirana je policija. Pored njih, sve hotelsko osoblje i na desetine meštana tražilo je devojčicu do jutra.

Policija je kasnije tvrdila da su tokom pretrage možda uništeni ključni dokazi, a Mekenovi su optužili istražitelje da nisu pravovremeno zaštitili mesto događaja.

Početkom avgusta jedne novine su objavile da su psi tragači, specijalno poslati iz Britanije, pronašli tragove krvi u apartmanu i automobilu koji je iznajmljen 25 dana posle nestanka. Prst sumnje uprt je u roditelje. Tih dana je policija prvi put javno saopštila da je devojčica možda mrtva.

Mekenovi, lekari po profesiji, najavili su tužbu protiv lista koji ih je oklevetao, da bi početkom septembra Kejt Meken napustila desetočasovno ispitivanje kao zvanično osumnjičena. Isti status je dobio i njen muž. Dva dana kasnije vratili su se sa dvogodišnjim blizancima u Rotli, u Lesteru, gde žive.

U celoj priči od početka se vrteo veliki novac. Od prevaranata koji su pokušali da ucene britanski par višemilionskim sumama za "informacije" o detetu, preko velikih iznosa prikupljenih u kampanji, pa do astronomskih honorara za advokate i privatne detektive koje su Mekenovi angažovali (za šest meseci 750.000 funti).

Krajem oktobra negativno je odjeknula vest da su Mekenovi novcem iz fonda za kampanju platili dve rate za hipoteku i da su dve trećine ukupnih sredstava potrošili na troškove života i honorare pomoćnicima.

Na Iberijskom poluostrvu i severu Afrike nedavno je počela nova kampanja sa oglasima i posterima. Nijedan dosadašnji alarm nije doneo rezultate, iako je devojčica "viđena" u Belgiji, Maroku, na Malti, pa čak i u Međugorju.

Nezapamćena medijska popularnost očigledno nije pomogla da se Medi pronađe, a ima mišljenja i da je odmogla, kako je krajem novembra sugerisao portugalski državni tužilac, izjavljujući da su roditelji tako agresivnom kampanjom možda naveli otmičara da se reši deteta.

Bilo to tačno ili ne, Mekenovi su postali žrtve mašinerije koja im je u početku pomagala, a koja sada pomno prati svaki njihov korak i svaku potrošenu funtu.

J. K.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.