Izvor: B92, 03.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptičji grip u Engleskoj

London -- Virus ptičijeg gripa koji je ubio 2.600 ćurki na jugoistoku Engleske je H5N1, koji je smrtonosan za ljude.

Istraživači koji su potvrdili nalaz kažu da ne postoji velika opasnost jer je slučaj na vreme izolovan. Da bi se sprečilo svako dalje širenje smrtonosnog virusa ptičijeg gripa u provinciji Safok, gde je bolest otkrivena, nadležene službe će ubiti oko 150.000 drugih ćurki sa farme.

Akcija za suzbijanje ptičijeg gripa u okrugu Safok počela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je munjevito. Sve ostale zdrave ćurke su pobijene. U krugu od tri kilometraoko farme uvedene su vanredne mere. To je samo prvi zaštitni prsten, jer se oko njega nalazi još jedan prečnika 10 kilometara, koji obuhvata i deo grada Holtona.

Sve mere su pokrenute pošto je stigla potvrde da je virus koji je ubio preko 2000 ptica, smrtonosni, i za ljude opasni H5N1.

"Opasnost od ptičjeg gripa je bila velika poslednjih godina. Zbog toga su lokalne vlasti, i nadležne agencije imale spremne planove, koje smo testirali. Tako da mislim da smo spremni", kaže sanitarni i tržišni inspektor Safoka Džil Korvin.

Živina je počela masovno da umire pre pet dana zbog čega se posumnjalo na opasnu varijantu virusa. Virus ptičijeg gripa ima 15 tipova, od koji su oni H5, i H7 opasni za ptice. Tip H5 ima devet podvarijanti od kojih je za ljude opasna N1 varijanta. Virus se prenosi sa živine na ljude, ukoliko osoba jede živo meso. Za sada virus ne može da pređe sa čoveka na čoveka.

Od 2003 kada se ptičiji grip pojavio u svetu je umrlo 164 ljudi. U britaniji ljudskih žrtava nije bilo, ali su početkom prošle godine u Susednom Norfoku, gde je ubijeno 50.000 živine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.