Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptičiji grip u Kuvajtu

Kuvajt -- U Kuvajtu je otkriven smrtonosni virus H5N1, na jednoj od dve ptice zaražene ptičjim gripom, saopštili su zvaničnici.

To je prvi poznati slučaj virusa H5N1 u arapskom zalivskom regionu, ali zvaničnici nisu mogli da potvrde da li je ptica imala veoma patogenu vrstu virusa od koje je umrlo više od 60 osoba u Aziji.

Kuvajtski zvaničnici su juče saopštili da su dve ptice bile zaražene virusom H5N2 ptičjeg gripa koji je opasan za ptice, ali manje opasan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od H5N1. "Jedna je imala virus H5N1, a druga H5N2", rekao je šef direkcije za poljoprivredna pitanja Šeik Fahd al Salem al Sabah.

Kuvajtske vlasti su pre nekoliko sedmica otkrile prvi slučaj ptičjeg gripa na aerodromu u pošiljci egzotičnih ptica uveženih iz Azije. Sve ptice iz pošiljke su izolovane. Poljoprivredni inspektori su pre nekoliko dana pronašli još jednu zaraženu pticu selicu, na južnoj kuvajtskoj obali. Šeik je rekao da je ptica selica zaražena virusom H5N1. Postoje dva oblika virusa H5N1, jedan je slabo patogen, a drugi veoma patogen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.