Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptičiji grip širi se Rusijom

Moskva -- Više od 130 domaćih pernatih životinja uginulo je od posledica ptičjeg gripa u toku proteklog dana u Sibiru.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije, međutim, nije navelo o kojoj vrsti pernatih životinja je reč, ali se zna da su do sada uglavnom stradale kokoške, patke, guske i ćurke.

Od zaraze koja je zahvatila pet sibirskih oblasti i jedan distrikt na planini Ural, na granici između evropskog i azijskog dela Rusije, do sada je uginulo 11.000 ptica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je nateralo vlasti da narede da se zakolje još 127.000, kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Kako navode u ministarstvu, za sada nije zabeležen nijedan slučaj zaraze tim virusom kod ljudi.

Međutim, strahuje se da bi divlje ptice selice, za koje se smatra da šire virus H5N1, mogle narednog proleća da zarazu iz Rusije prenesu i u evropske i severnoameričke zemlje. Postoji i strahovanje da bi virus mogao da mutira i postane smrtonosan ne samo za životinje već i za ljude.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.