Psi: mineri, tragači, bolničari...

Izvor: Vostok.rs, 15.Maj.2014, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psi: mineri, tragači, bolničari...

15.05.2014. - Nesebično služenje čoveku

Naša mala braća... Od davnina životinje pomažu ljudima unajrazličitijim poslovima. Konji, slonovi i kamile, delfini i čak glodari bili su u naoružanju armija od antičkih vremena! Ali palma prvenstva u nesebičnom služenju čoveku neosporno pripada psima. Vojska ih na primer koristi kao čuvare karaula, za traženje neprijatelja, napade protivnika i dostavu važnih saopštenja.

Psi u mnogim smislovima su najbolji čovekovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << prijatelji. Njihove mogućnosti zadivljuju! Oni poseduju odličan sluh, vid, čulo mirisa, izdržljivost i neobična borbena svojstva. Ali najvažnije je da se lako obučavaju i vrlo su odani vlasniku. Ove životinje su sposobne na samoporžrtvovanje i podvig. U vreme Drugog svetskog rata u bitkama je učestvovalo oko 70 hiljada četvoronožnih ”vojnika”. Sovjetska armija je koristila pse za uništavanje neprijateljskih tenkova: pričvršćivali su im eksploziv i davali naredbu da napadaju bojevo vozilo. Za vreme rata psi mieri su izbacivali iz stroja oko 300 tenkova. Psi su služili i kao tragači koji su nalazimi mine. U kom trenutku su ove životinje postale ne samo čuvari i pomoćnici u lovu, već i ”vojnici”? Na ovo pitanje za Glas Rusije odgovara kinolog, predsednik regionalne društvene organizacije Kinologija 21. veka Konstantin Karapetjanc.

- Ako idemo sasvim daleko, još pre Aleksandra Makedonskog pse su tako koristili. I rimski konkvistadori, i osvajači Mesopotamije oni su ih već primenjivali aktivno. Što se tiče ruskih vojnika, od 1867. godine pse su počeli da uključuju u pograničnu službu. U krimsko-turskoj kampanji pse su koristili kao bolničare, pse za vezu, čuvare, kao pse izviđače — zajedno sa avangardnim odredima. Posle je počeo da se razvija uzgoj pasa za kriminologiju, kada su psi počeli da služe policiji na inicijativu pomoćnika Stolipina — Lebedeva. Takođe psi su čuvali carske odaje u sastavu carskog obezbeđenja.

Za vreme Prvog svetskog rata bili su izvedeni ogledi o korišćenju pasa-detektora i identifikatora eksplozivnih supstanci. Već tada je porasla uloga pasa i kao bolničara. U vreme Drugog svetskog rata oni su za vreme borbi tražili ranjene i ubijene.

- Psi imaju izuzetno fino ne samo čulo mirisa, već i intuiciju — negde na infernalnom nivou. Nama nije sasvim jasno, ali psi osećaju razne promene, između ostalog u čovekovom organizmu, koje do danas načunici ne mogu da objasne. Da, pse su učili da nalaze ranjene, koji su pokazivali znake života. Ali čak ako čovek nije davao znake života, pas ga je sve jedno nalazio. Vraćao se tamo i dovodio bolničara sa nosilima. Uz to, učestvovao je u transportu ranjenog pomoću sanki. A ako su se bojeva dejstva odvijala na močvarnom terenu, postojali su specijalni čamci koje su vukli psi.

Take ranjene bez pasa nije bilo moguće naći. U celini, za vreme Velikog otadžbinskog rata oni su izneli sa polja bitke oko 700 hiljada vojnika. Zanimljivo je da se ruska škola obuke četvoronožnih specijalaca bazirala na dva prilaza: čuvenog dresera Durova i teorije uslovnih i bezuslovnih refleksa akademika Pavlova. Njihova sinteza bila je osnova nacionalne škole dresure, koja se od 19. veka nije kardinalno menjala, jer sama životinja se nije promenila.

Psi su i danas nezamenjivi. Svake godine oni služe na aerodromima, železničkim stanicama... A u vreme nedavne Zimske Olimpijade u Sočiju i za vreme Paralimpijade bez njih se ne bi moglo. U ove prenapete dane za carinske službe u rad su uključeni vodeći kinolozi i njihovi pitomci iz čitave zemlje, rekao je za Glas Rusije zamenik načelnika Centra za carinsku kinološku službu Rusije Vladimir Filipov:

- Uglavnom to su stručnjaci i psi koji su pripremljeni za traženje narkotičkih sredstava, oružja i municije. Ukupno oko 30 kinologa. I imali smo slučajeve pronalaženja, ne u vreme same Olimpijade, već uoči, kada su bili otkriveni vešto skriveni predmeti. Možda su proveravali naše pse, ali bili su pronađeni optički i metalni predmeti koji liče na municiju i nišane.

Odličan njuh tradicionalno poseduju labradori i vučjaci. Ali ima i sitnijih pasa koji odlično rade sa eksplozivom i narkoticima — to su lovački španijeli. Sve zavisi od toga koliko je svaki od predaka ovih pasa kultivisao odđene navike, jer one se kao i talenat prenose iz generacije u generaciju.

Karina Ivaško,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.