Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo vlada pa pregovori

Šefovi diplomatija EU podržali Ahtisarijev plan, Hag ostaje uslov za dijalog sa Beogradom

Brisel – Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije saglasili su se na jučerašnjem sastanku u Briselu da Srbiji treba jasno potvrditi perspektivu ulaska u EU, ali su ipak zaključili da će pregovori o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom biti obnovljeni tek kad nova srpska vlada dokaže rešenost za punu saradnju s Haškim sudom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i preduzme konkretne korake u tom pravcu. Nova srpska vlada će time potvrditi da u Srbiji deluju demokratija, pravosuđe i pravna država.

To je izjavio ministar inostranih poslova Francuske Filip Dust-Blazi, koji je podvukao da EU treba da pruži punu podršku i procesu koji vodi izaslanik UN za status Kosmeta Marti Ahtisari, i dodao da Beograd i Priština moraju konstruktivno učestvovati u konsultacijama koje će pokrenuti Ahtisari. "Evropski partneri moraju ostati jedinstveni u podršci tom procesu, jer je to jedini način da mu se obezbedi uspeh i da se dođe do uravnoteženog statusa, kojim će manjine biti zaštićene i koji će garantovati stabilnost na Balkanu", naglasio je Dust-Blazi. On je predočio da je svako nasilje "za žaljenje" i da će međunarodne vojne snage morati da ostanu na Kosovu duže vreme. Francuski ministar je naglasio da je važno podržati demokratske snage u Srbiji, da treba pomoći predsedniku Srbije Borisu Tadiću i da se "niko ne sme osetiti poniženim".

Dodao je da se očekuje da se u proevropsku vladu uključi i lider DSS-a Vojislav Koštunica, za koga je Dust-Blazi primetio da nije primio izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Predlog rešenja za budući status Kosmeta, koji je predstavio Ahtisari, podelio je EU, tako da je i jučerašnja poruka evropskih ministara spoljnih poslova neka vrsta kompromisa. Dok su, recimo, Austrija, Italija i Mađarska želele nastavak dijaloga sa Beogradom, čak i ako Srbija odmah ne izruči Ratka Mladića (smatrajući da se Srbiji, u škakljivoj fazi pregovora o Kosovu, mora ponuditi evropska perspektiva), Velika Britanija, Finska i Holandija insistiraju na punoj saradnji Srbije s Haškim sudom kao preduslovom za dalji dijalog.

Ministar Dust-Blazi izjavio je juče da Francuska pruža punu podršku planu Martija Ahtisarija o budućem statusu Kosova i Metohije, ocenjujući da "proces ide u dobrom pravcu", dok se slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel založio se za takvo rešenje statusa Kosova i Metohije u kojem neće biti gubitnika, niti bi bile ugrožene demokratske snage u Srbiji. Do njega se može doći "odmrzavanjem" pregovora Brisela i Beograda, jer bi, "usredsređujući se na Evropsku uniju, Srbija bila kooperativniji sused". Rupel smatra da haški uslov može da se pomeri i u kasniju fazu procesa pridruživanja Srbije Uniji, kao što je to učinjeno u slučaju Hrvatske.

A. M.

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.