Izvor: RTS, 29.Jul.2022, 21:50

Prvi smrtni slučajevi od majmunskih boginja u Brazilu i Španiji

Prvi smrtni slučaj prouzrokovan infekcijom majmunskih boginja van afričkog kontinenta prijavljen je u Brazilu. Nedugo zatim i Ministarstvo zdravlja Španije potvrdilo je prvi smrtni slučaj u Evropi i toj zemlji od te infekcije.
U Brazilu je preminuo 41-godišnji muškarac koji je, prema navodima tamošnjeg ministarstva zdravlja, bolovao i od limfoma i imao oslabljen imuni sistem.
"Komorbidnosti su pogoršale njegovo stanje", navodi ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i dodaje da je pacijent koji je bio hospitalizovan u gradu Belo Horizonteu preminuo od septičkog šoka nakon što je
prebačen na odeljenje intenzivne nege.
U Španiji je prijavljeno 4.298 slučajeva, prema podacima Nacionalne mreže za epidemiološki nadzor (RENAVE).
Od 3.750 zaraženih za koje su informacije dostupne, 120 je hospitalizovano (3,2 odsto), a jedan je preminuo, što ga čini prvim smrtnim ishodom u Španiji od te bolesti.
Prema poslednjim podacima španskog Centra za koordinaciju zdravstvenih uzbuna i hitnih slučajeva od ukupnog broja zaraženih 4.081 su muškarci i 64 žene. Starost onih sa dijagnozom kreće se između 10 meseci i 88 godina, a prosek je 37 godina, navodi El Pais.
U Brazilu, koji je uz Sjedinjene Države i Kanadu zemlja sa najvećim brojem slučajeva infekcije majmunskim boginjama na američkom kontinentu, do sa je prijavljeno više od 5.000 slučajeva, navodi Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).
Prvi smrtni slučajevi od majmunskih boginja u Americi i Evropi dogodili su se manje od nedelju dana nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala najviši stepen upozorenja zbog majmunskih boginja i proglasila globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju.
SZO je navela da je do sada u Africi pet osoba preminulo od posledica infekcije majmunskim boginjama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Španiji prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2022

Ministarstvo zdravlja Španije potvrdilo je danas prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u toj zemlji, što je prvi smrtni ishod u Evropi i drugi van teritorije Afrike...Ranije danas Brazil je prijavio prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja izvan afričkog kontinenta...U pitanju je 41-ogodišnji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U Španiji i Brazilu prvi smrtni slučajevi od majmunskih boginja van Afrike

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2022, 15:05

U Španiji i Brazilu zabeleženi su prvi smrtni slučajevi od majmunskih boginja van Afrike.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.