Prvi put ugrađeno veštačko srce – VIDEO

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put ugrađeno veštačko srce – VIDEO

Francuski lekari uspeli su, prvi put u istoriji, da ugrade veštačko srce. Pacijent se nakon komplikovane operacije oseća dobro a veštačko srce u potpunosti zamenjuje funkciju pravog.
Veštačko srce zakucalo u čoveku po prvi put
Marčelo Konviti, direktor kompanije Carmat biomedical, koja je proizvela ovaj visokosofisticirani implantat kaže da su oduševljeni rezultatima, iako je još rano donositi čvrste zaključke s obzirom na to da je ovo prva i zasad jedina operacija >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ugradnje veštačkog srca.
Veštačko srce je trostruko teže od srca s kojim se rađamo. Teži 900 grama, a u prvoj varijanti istraživanja težilo je čak 1.900 grama. Konviti kaže da će u pacijentu kucati najmanje pet godina, a planiraju proizvesti i manju verziju.
Medicina je do sada u slučajevima pacijenata s teškim oštećenjem srca koji su čekali transplantaciju ugrađivala takozvana mehanička srca. Ona su zapravo bila potpora bolesnom, pravom srcu i radila umesto njega. Ali, ovo je prvi put u svetu da je pravo srce potpuno zamenjeno veštačkim.
Ovaj napredak sprečiće smrti hiljade ljudi koji svake godine gube bitku za život dok čekaju odgovarajućeg donora i transplantaciju.
Cena veštačkog srca je oko 180.000 evra a funkcioniše tako da oponaša kontrakcije srčanog mišića. Delovi koji dolaze u dodir s krvlju u srcu pacijenta načinjene su delomice od goveđeg tkiva umesto od plastike ili nekog sintetičkog materijala koji bi mogao stvoriti krvne ugruške i izazvati začepljenje krvnih sudova.

Izvor: 24sata.hr
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.